Eksperymentalna tarta z jarmużem i burakiem liściowym.
Składniki:
Kruche ciasto
125 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
Farsz
3 jajka
1/3 szklani mleka
2 czubate łyżki śmietany 18%
70 g startego żółtego sera
ok. 1 szklanki łodyżek Mangolda
kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczka chili
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kisz, czyli tarta z jarmużem i mangoldem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jarmuż i łodygi Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali.