kisz_czyli_tarta_z_jarmuzem_i_mangoldem

Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem

Ocena:

4.48 (157)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
Eksperymentalna tarta z jarmużem i burakiem liściowym.

Składniki:

  • Kruche ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 3 jajka
  • 1/3 szklani mleka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 70 g startego żółtego sera
  • ok. 1 szklanki łodyżek Mangolda
  • kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kisz, czyli tarta z jarmużem i mangoldem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund.
  • W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy.
  • Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną.
  • Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
  • Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali.

Porady

Zobacz też: chipsy z jarmużu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne