Pieczeń z dzika

Ocena:

4.4 (167)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Pieczeń z dzika podana z sosem myśliwskim z pewnością zrobi wrażenie na gościach. I chociażby dla tych wyrazów uznania warto przygotować ją na uroczysty rodzinny obiad. Zaserwujcie ją z kopytkami, które można maczać w pysznym mięsnym sosie. Z poniższego przepisu dowiecie się, w jaki sposób upiec karkówkę z dzika, aby była aromatyczna i soczysta w środku.

Składniki:

  • dzik  1 kg

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • czerwone wino  300 ml

  • rozmaryn  5 szt.

  • jałowiec  6 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • mąka  30 g

Pieczeń z dzika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie mięsa: karkówkę z dzika myjemy i wkładamy do miski. Obieramy marchewkę i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy czerwonym winem. Dodajemy rozmaryn, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Odkładamy do lodówki na 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

  • Krok 2:

    Podsmażanie mięsa: rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy zamarynowane mięso (bez marynaty). Obsmażamy krótko ze wszystkich stron na dużej mocy palnika.

  • Krok 3:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mięso z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy je do piekarnika na 30 min – w tym czasie podgrzewamy marynatę.

  • Krok 4:

    Marynata: wlewamy ją do rondelka, dodajemy bulion i gotujemy przez ok. 5 min. Cały czas mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą. Otwieramy na chwilę piekarnik i polewamy pieczeń z dzika marynatą. Zostawiamy mięso w piekarniku na kolejne 60 min, co 15–20 min polewając je marynatą.

  • Krok 5:

    Sos: pieczeń z dzika jest gotowa. Przekładamy ją na półmisek, a sos z naczynia żaroodpornego przelewamy do rondelka. W osobnym naczyniu  rozrabiamy mąkę z 50 ml zimnej wody. Dodajemy ją do sosu, cały czas mieszając, aby połączyć składniki. Sosem możemy polać mięso na talerzach lub podać go w sosjerkach obok.

Porady

  • W ten sam sposób możecie zrobić nie tylko karkówkę, ale także szynkę lub udziec z dzika.
  • Ważnym etapem przygotowania potrawy jest marynowanie mięsa. Dziczyzna potrzebuje więcej czasu niż wieprzowina czy kurczak, aby wchłonąć aromaty przypraw. W przepisie podajemy 12 godzin na marynowanie mięsa. Jednak jeśli możecie sobie na to pozwolić, zostawcie je w lodówce nawet na 24 godziny.
  • Pieczeń z dzika najlepiej jest kroić na porcje tuż przed podaniem. Można upiec karkówkę w plastrach, ale pieczona w całości będzie bardziej soczysta.
  • W przepisie możecie wykorzystać gotowy bulion ze słoika. Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie. Gdy jest zawekowany w słoikach, możecie go przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
  • Możecie także przygotować pieczeń z dzika w rękawie. Do rękawa wkładamy mięso i marynatę. Ok. 20 min przed końcem pieczenia należy rozciąć rękaw, aby skórka przyrumieniła się z wierzchu.
  • Mięso z dzika możecie obsmażyć na maśle (zamiast na oleju).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczeń z dzika – co możecie dodać do marynaty?

Głównym składnikiem marynaty do dziczyzny jest czerwone wytrawne wino. To dzięki niemu mięso kruszeje i przechodzi smakiem przypraw. Charakterystyczny korzenny aromat, z którym kojarzy nam się pieczeń z dzika, nadają potrawie owoce jałowca. Do marynaty możecie dodać także:

  • suszone grzyby,
  • goździki,
  • cynamon,
  • kminek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • tymianek,
  • suszone śliwki,
  • miód.

Jeśli lubicie lekko pikantne potrawy, dodajcie papryczkę chilli. Wyraźny smak mięsa zapewni także dodatek musztardy – wystarczą 2–3 łyżki.

Pieczeń z dzika po staropolsku

Potrawy z dziczyzny są charakterystyczne dla kuchni staropolskiej. Szlacheckim zwyczajem polowano na leśne zwierzęta – zające, sarny, dziki, jelenie. Następnie przyrządzano je w taki sposób, że w całej kuchni pachniało lasem. Uczta była obfita. Na pierwsze danie najczęściej podawano polewki, czyli zupy, na drugie danie były pieczone mięsa, a na trzecie –podroby, ciasta, owoce czy galarety z mięs lub ryb. 

Pieczeń z dzika po staropolsku to wariant z suszonymi śliwkami. Podawana jest z duszoną kapustą, którą gotuje się z dodatkiem przypraw korzennych – goździków i cynamonu. Zwyczajem staropolskim powinna być obficie posypana zieleniną: natką pietruszki i koperkiem.

Z czym podawać pieczeń z dzika?

Do pieczeni z dzika pasują kopytka, pyzy i pieczone ziemniaki. Czasem wystarczy po prostu pajda świeżego chleba. Do tego warto dobrać dodatki w postaci warzyw podawanych na ciepło, takich jak:

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim często podawana jest z kiszonymi ogórkami lub kiszoną kapustą. Kwaśne dodatki można położyć obok dania głównego, np. w postaci surówki z kiszonych ogórków.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne