Muffinki z białą czekoladą

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffinki z białą czekoladą są wilgotne i miękkie w środku. To jeden z tych deserów, który zawsze się udaje i kochają go wszyscy. Możemy je dowolnie ozdobić, np. bitą śmietaną, obsypać cukrem pudrem, polać sosem karmelowym lub podać z owocami. Wystarczy tylko kilka kroków i gotowy wypiek trafia na stół. Do tego babeczki z białą czekoladą robi się dość szybko, dlatego to świetny pomysł, gdy mamy niezapowiedzianych gości. Koniecznie przetestujcie przepis na muffinki z białą czekoladą.

Składniki:

  • mąka pszenna  120 g

  • masło  120 g

  • cukier  120 g

  • mleko  120 ml

  • jajka kurze  1 szt.

  • ekstrakt waniliowy  5 g

  • biała czekolada  70 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • soda oczyszczona  1 g

  • sól  1 g

Muffinki z białą czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy do do 160°C.

  • Krok 2:

    Przygotowanie: przygotowujemy foremkę do muffinek i wkładamy do nich papilotki o pojemności 125 ml.

  • Krok 3:

    Składniki mokre: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę oraz masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.

  • Krok 4:

    Składniki suche: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy.

  • Krok 5:

    Łączenie składników: letnie mokre składniki przelewamy do suchych. Dodajemy rozbite jajka i całość mieszamy.

  • Krok 6:

    Wypełnianie foremek: wymieszane ciasto wykładamy do papilotek o 2–3 cm mniej od wysokości foremek.

  • Krok 7:

    Pieczenie: blaszkę z muffinkami z białą czekoladą wkładamy na środkowa półkę i pieczemy ok. 25–30 minut, aż babeczki będą rumiane, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.

  • Krok 8:

    Studzenie: papilotki z upieczonymi babeczkami wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Porady

  • Ostudzone muffinki z białą czekoladą możemy podać z bitą śmietaną, kremem z mascarpone z dodatkiem startej skórki z cytryny lub pomarańczy. 
  • Oprószone cynamonem lub kawą będą wyglądały niezwykle efektownie. Możemy też dodatkowo posypać je posiekanymi orzechami włoskimi, laskowymi czy brazylijskimi. 
  • Muffinki możemy posypać też cukrem pudrem, ozdobić lukrem. A jeśli lubimy czekoladowe smaki, to polecamy polać je roztopioną czekoladą: białą, gorzką lub deserową.
  • Schłodzone muffinki z białą czekoladą można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.
  • Fanom szybkich wypieków z owocami szczególnie polecamy muffinki z malinami i białą czekoladą. Sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Wciskamy je delikatnie na wierzch surowego ciasta i pieczemy, jak w przepisie podanym powyżej .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne