Cassie Best

Krakersy żytnie z pestkami dyni

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 45 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Krakersy żytnie z pestkami dyni to pyszna przekąska, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczą mąka, jajko, pestki dyni, by wyczarować zdrowszy zamiennik chipsów. Sprawdzą się w roli wieczornej przekąski po kolacji. Sekretem chrupkości tych ciasteczek jest odpowiednia temperatura pieczenia i odwracanie krakersów żytnich w trakcie wypiekania. 

Składniki:

  • mąka razowa  200 g

  • pestki dyni  100 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • sól  6 g

  • cukier trzcinowy  5 łyżeczka

  • mąka żytnia  200 g

  • jajka kurze  80 g

  • cukier puder  4 g

Krakersy żytnie z pestkami dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę. Szykujemy na blacie stolnicę.

  • Krok 2:

    Wykonanie ciasta: mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie, w osobnym naczyniu, miksujemy jajko ze szklanką wody (około 250 ml). Przelewamy masę jajeczną do mąki, cukru pudru i pestek z dyni. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Zagniatamy kulę, przenosimy ją na stolnicę i  wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.

  • Krok 3:

    Formowanie krakersów: ciasto należy jak najcieniej rozwałkować na stolnicy, a następnie pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Wszystkie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

  • Krok 4:

    Pieczenie:  krakersy trzymamy w piekarniku przez  45 minut. Potem odwracamy je  na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Kiedy ciastka są gotowe, zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę. Tam mają wystygnąć. Jeśli  nie zjemy ciastek od razu, możemy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać około 2 tygodni. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfoof.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/rye-pumpkin-seed-crackers

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne