Przepisy z jajkami kurzymi

25 przepisów

Jajka kurze to najpopularniejsze źródło substancji odżywczych oraz środek spulchniający ciasta. W kwestii jajek zdania dietetyków bywają podzielone. Jedni uważają, że można jeść je raz dziennie, a inni uważają, że raz na tydzień. Ciekawostką jest, że od lat 60. XX wieku jajko jest uważane przez Światową Organizację Zdrowia jako wzorzec poprawnej ilości aminokwasów w produktach. Sprawdźcie, jakie przepisy proponujemy na jajka kurze.

Przepisy z jajkami kurzymi

Jajka kurze - właściwości

Jajka kurze zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D, E i K i z grupy B. A także składniki mineralne takie jak potas, sód, fosfor, wapń, żelazo i cynk. Zawarty w jajku kurzym beta-karoten korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. A luteina poprawia zdolność widzenia. Jajka kurze zawierają korzystne tłuszcze nienasycone, które tworzą komórki człowieka.

Tygodniowa norma spożycia jajek kurzych określona przez Światową Organizację Zdrowia wynosi 10 sztuk. Uwzględniając w tej liczbie jajka w ciastach, deserach i makaronach. Dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego dietetycy polecają gotowanie jajek na miękko, niż na twardo. A także unikać smażenia na tłuszczu z dodatkiem tłustego mięsa.

Jajka kurze - jakie wybierać?

Na smak jajka kurzego wpływa sposób hodowli kur. Najsmaczniejsze będą jajka z tzw. "wolnego wybiegu", które karmione są naturalnym zbożem i nie stosuje się na nich antybiotyków. Kolor żółtka uzależniony jest od rodzaju zboża jakim była karmiona kura. Barwę pomarańczową zawdzięczamy paszy na bazie kukurydzy, a żółtą pszenicy.  Zgodnie z prawem istnieje obowiązek oznaczania z jakiego chowu pochodzą jajka kurze ( 0-chów ekologiczny, 1-chów z wolnego wybiegu,2-chów ściółkowy, 3- chów klatkowy). Warto wiedzieć, że sposób chowu zwierząt wpływa nie tylko na cenę, ale na smak jajka oraz na nasze zdrowie.

Artykuły powiązane

jajka-skorupki
11.04.2020

Jak obrać szybko jajko? Sprawdź triki na jajka

Jak obrać szybko jajko? Kucharz Michał Toczyłowski podpowiada najprostszy trik. Posłuchajcie, co można zrobić ze skorupkami i jak pysznie podać jajka nie tylko na Wielkanoc.

jajka
10.04.2020

Oznaczenia jajek - kucharz radzi, na co zwracać uwagę i jak gotować jajka

Oznaczenie jajek wiele nam powie o ich jakości! Ciąg znaczków na jajku, a szczególnie pierwsza cyfra, to informacja, z jakiego rodzaju chowu pochodzi nabiał. Kucharz Michał Toczyłowski opowiedział na live'ie w cyklu "Kulinarny Chat mojegotowanie.pl" o tym, jak wybierać i gotować jajka. Te porady przydadzą się nie tylko na Wielkanoc!

iStock-jajko-na-miekko-
09.04.2020

Jajowar - niezwykła maszynka do gotowania jajek

Jajowar to urządzenie, które przyda się nie tylko przed Wielkanocą. Maszynka do jajek jest bardzo pomocna. Wystarczy włożyć jajka, wlać wodę i ugotować. Jajowar pomoże przyrządzić jajka tak jak chcemy, bez pilnowania i odmierzania czasu.

gotowanie jajek
19.04.2019

Jak gotować jajka idealne? Przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce

Odpowiedź na pytanie, jak ugotować jajka na twardo czy na miękko, by były zrobione w punkt, nie jest wcale taka prosta i oczywista. Ile osób, tyle patentów na gotowanie jajek. A przecież jajka są nieodłącznym elementem naszych śniadań. Podpowiadamy, jak gotować jajka i do czego potem ich użyć.

Gadżety do jajek
09.04.2019

Gadżety do jajek - na perfekcyjne śniadanie

Śniadanie bez jajek? Nie ma takiej opcji! Na miękko, sadzone, w koszulce - które najbardziej lubicie? W cyklu Dobre rzeczy wybieramy gadżety ułatwiające przygotowywanie jajek w każdej postaci. Dzięki nim jajka zrobicie także na obiad lub kolację.

Książki o śniadaniach
05.04.2019

Zjedz śniadanie! - 5 książek o najważniejszym posiłku dnia

Uwielbiamy śniadania - zwłaszcza te długie weekendowe posiadówy z jajecznicą, szakszuką albo pankejkami, które zajmują cały stół. Do celebracji warto się jednak przygotować. W cyklu Kulturalnie kulinarnie mamy dziś dla was pięć wspaniałych książek o śniadaniach.

Roślinna cukiernia - bez jaj
22.03.2019

Wegańskie ciasto to dopiero początek. Przepisy bez jaj

Słodkości nadal kojarzą się głównie z maślanym ciastem, bitą śmietaną kremówką czy jajecznymi masami maści wszelakiej. Jednak rosnąca popularność i świadomość diety wegańskiej sprawiły, że "na słodko" może nam się usmażyć, upiec czy ugotować również bez jajek, masła czy mleka krowiego lub śmietanki. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" na warsztat biorę "Bez jaj. Roślinna Cukiernia".

Potrawy wielkanocne - jajka wielkanocne
10.03.2019

Potrawy wielkanocne i tradycje na Wielkanoc

Koszyczek wielkanocny, babka wielkanocna, wszechobecna rzeżucha i bukszpan, a także jajka wielkanocne i inne potrawy wielkanocne to symbole świąt wielkanocnych bez których nie wyobrażamy sobie obchodzenia tradycji chrześcijańskiej. Jak zaplanować koszyczek wielkanocny, dlaczego na stole powinien pojawić się baranek wielkanocny i co symbolizuje chrzan na Wielkanoc - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Kasia i Zosia Pilitowskie
05.10.2018

"Jajko" w roli głównej, o każdej porze

Tej książce przyświeca idea, że śniadanie jest najlepszym posiłkiem i że jajko to zawsze świetny pomysł. W pełni się z tym zgadzam!

Krajalnica do jajek - przydatna czy zbędna?
29.05.2018

Krajalnica do jajek pokroi pomidory, truskawki i wiele innych

Krajalnica to sprytny sposób na idealne plasterki. Okazuje się, że nie służy jedynie do krojenia jajek. Na idealne plasterki podzieli truskawki, pomidory czy ser mozzarella. Jeden gadżet, a tyle pomysłów wykorzystania! Sprawdźcie sami.