Przepisy z jajkami kurzymi

33 przepisów

Jajka kurze to najpopularniejsze źródło substancji odżywczych oraz środek spulchniający ciasta. W kwestii jajek zdania dietetyków bywają podzielone. Jedni uważają, że można jeść je raz dziennie, a inni uważają, że raz na tydzień. Ciekawostką jest, że od lat 60. XX wieku jajko jest uważane przez Światową Organizację Zdrowia jako wzorzec poprawnej ilości aminokwasów w produktach. Sprawdźcie, jakie przepisy proponujemy na jajka kurze.

Przepisy z jajkami kurzymi

Jajka kurze - właściwości

Jajka kurze zawierają mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D, E i K i z grupy B. A także składniki mineralne takie jak potas, sód, fosfor, wapń, żelazo i cynk. Zawarty w jajku kurzym beta-karoten korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. A luteina poprawia zdolność widzenia. Jajka kurze zawierają korzystne tłuszcze nienasycone, które tworzą komórki człowieka.

Tygodniowa norma spożycia jajek kurzych określona przez Światową Organizację Zdrowia wynosi 10 sztuk. Uwzględniając w tej liczbie jajka w ciastach, deserach i makaronach. Dla osób zmagających się z chorobami układu pokarmowego dietetycy polecają gotowanie jajek na miękko, niż na twardo. A także unikać smażenia na tłuszczu z dodatkiem tłustego mięsa.

Jajka kurze - jakie wybierać?

Na smak jajka kurzego wpływa sposób hodowli kur. Najsmaczniejsze będą jajka z tzw. "wolnego wybiegu", które karmione są naturalnym zbożem i nie stosuje się na nich antybiotyków. Kolor żółtka uzależniony jest od rodzaju zboża jakim była karmiona kura. Barwę pomarańczową zawdzięczamy paszy na bazie kukurydzy, a żółtą pszenicy.  Zgodnie z prawem istnieje obowiązek oznaczania z jakiego chowu pochodzą jajka kurze ( 0-chów ekologiczny, 1-chów z wolnego wybiegu,2-chów ściółkowy, 3- chów klatkowy). Warto wiedzieć, że sposób chowu zwierząt wpływa nie tylko na cenę, ale na smak jajka oraz na nasze zdrowie.

Artykuły powiązane

gotowanie jajek
19.04.2019

Jak gotować jajka idealne? Przepisy na jajka na twardo, na miękko i w koszulce

Odpowiedź na pytanie, jak ugotować jajka na twardo czy na miękko, by były zrobione w punkt, nie jest wcale taka prosta i oczywista. Ile osób, tyle patentów na gotowanie jajek. A przecież jajka są nieodłącznym elementem naszych śniadań. Podpowiadamy, jak gotować jajka i do czego potem ich użyć.

Gadżety do jajek
09.04.2019

Gadżety do jajek - na perfekcyjne śniadanie

Śniadanie bez jajek? Nie ma takiej opcji! Na miękko, sadzone, w koszulce - które najbardziej lubicie? W cyklu Dobre rzeczy wybieramy gadżety ułatwiające przygotowywanie jajek w każdej postaci. Dzięki nim jajka zrobicie także na obiad lub kolację.

Książki o śniadaniach
05.04.2019

Zjedz śniadanie! - 5 książek o najważniejszym posiłku dnia

Uwielbiamy śniadania - zwłaszcza te długie weekendowe posiadówy z jajecznicą, szakszuką albo pankejkami, które zajmują cały stół. Do celebracji warto się jednak przygotować. W cyklu Kulturalnie kulinarnie mamy dziś dla was pięć wspaniałych książek o śniadaniach.

Roślinna cukiernia - bez jaj
22.03.2019

Wegańskie ciasto to dopiero początek. Przepisy bez jaj

Słodkości nadal kojarzą się głównie z maślanym ciastem, bitą śmietaną kremówką czy jajecznymi masami maści wszelakiej. Jednak rosnąca popularność i świadomość diety wegańskiej sprawiły, że "na słodko" może nam się usmażyć, upiec czy ugotować również bez jajek, masła czy mleka krowiego lub śmietanki. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" na warsztat biorę "Bez jaj. Roślinna Cukiernia".

Potrawy wielkanocne - jajka wielkanocne
10.03.2019

Potrawy wielkanocne i tradycje na Wielkanoc

Koszyczek wielkanocny, babka wielkanocna, wszechobecna rzeżucha i bukszpan, a także jajka wielkanocne i inne potrawy wielkanocne to symbole świąt wielkanocnych bez których nie wyobrażamy sobie obchodzenia tradycji chrześcijańskiej. Jak zaplanować koszyczek wielkanocny, dlaczego na stole powinien pojawić się baranek wielkanocny i co symbolizuje chrzan na Wielkanoc - o tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Kasia i Zosia Pilitowskie
05.10.2018

"Jajko" w roli głównej, o każdej porze

Tej książce przyświeca idea, że śniadanie jest najlepszym posiłkiem i że jajko to zawsze świetny pomysł. W pełni się z tym zgadzam!

Krajalnica do jajek - przydatna czy zbędna?
29.05.2018

Krajalnica do jajek pokroi pomidory, truskawki i wiele innych

Krajalnica to sprytny sposób na idealne plasterki. Okazuje się, że nie służy jedynie do krojenia jajek. Na idealne plasterki podzieli truskawki, pomidory czy ser mozzarella. Jeden gadżet, a tyle pomysłów wykorzystania! Sprawdźcie sami.