4 (2)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami z dodatkiem fety to jedna z propozycji na wielkanocny stół, ale możemy się ich spodziewać również na wszystkie inne okazje, również na codzienne kolacje. Wyglądają efektownie i oferują niecodzienny smak, nawiązujący do kuchni greckiej i włoskiej. Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami z zalewy zdecydowanie warto przetestować.
jajka 6 szt.
feta 50 g
suszone pomidory 100 g
majonez 25 g
szczypiorek 50 g
sól 1 szt.
pieprz 1 szczypta
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy, odmierzamy ok. 8 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.
ZjedzPięknie
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy je na pół, wzdłuż. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.
ZjedzPięknie
Do żółtek dodajemy fetę i majonez, rozgniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
ZjedzPięknie
Pomidory wyjmujemy z zalewy, odsączamy z nadmiaru oleju. Potem kroimy je na drobne kawałki. Dosypujemy sól do smaku, pamiętając, że feta jest słona, więc może w ogóle nie będzie potrzebna. Dodajemy również pieprz. Pomidory dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z żółtek i dokładnie mieszamy.
ZjedzPięknie
Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, ale też na tyle lekko, żeby białka nie pękły.
ZjedzPięknie
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami ozdabiamy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
ZjedzPięknie