4.58 (194)
Jajka faszerowane awokado zachwycają wiosenną, jasnozieloną barwą i kremową konsystencją. Powstają błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają z talerza. Są pełne białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto przyrządzać je nie tylko na święta. Gwarantujemy, że jajka faszerowane awokado, koniecznie z dodatkiem soku cytrynowego, dzięki któremu zachowają swój kolor, na stałe zagoszczą na wielkanocnych stołach.
jajka kurze 6 szt.
awokado 1 szt.
szczypiorek 10 g
majonez 75 g
sok z cytryny 15 ml
sól 3 g
pieprz 1 szczypta
koperek 0.5 pęczka
Jajka podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.
Make eat easy
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.
Make eat easy
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ łyżką, można je dodatkowo naciąć w kratkę, będzie łatwiej wydobyć je ze skórki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem, masa nie musi być bardzo gładka. Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy sokiem z cytryny lub limonki. Mieszamy.
Make eat easy
Żółtka przekładamy to miseczki z pastą z awokado, dokładamy posiekany szczypiorek i majonez. Mieszamy do połączenia składników.
Make eat easy
Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, a białka nie popękały. Możemy to zrobić łyżeczką, a jeśli masa wyszła dość luźna, polecamy w tym celu rękaw cukierniczy.
Make eat easy
Wierzch jajek faszerowanych awokado posypujemy szczypiorkiem. Może być też natka pietruszki, bazylia, koperek lub rzeżucha.
Make eat easy
Porady
Powyżej przedstawiliśmy podstawowy przepis na zielone jajka wielkanocne z awokado. Smak farszu o tej pięknej, wiosennej barwie można jednak urozmaicić na kilka sposobów. Spróbujmy dodać do niego inne warzywa, ulubioną szynkę lub wędzoną rybę. Eksperymentujmy ze słonymi i kwaśnymi elementami, które świetnie uzupełnią faszerowane jajka. Oto kilka propozycji.
Jajka z awokado to ciekawa propozycja na święta wielkanocne. Na pewno zachwyci gości zielonym kolorem farszu. Jeśli chcemy przy rodzinnym stole dzielić się czymś innym niż tylko tradycyjnymi pisankami, wypróbujmy innych przepisów:
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.