Apetit

Jajecznica z pesto

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Jajecznica z pesto bazyliowym to ciekawa wariacja na temat klasycznego przepisu. Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni Wasze śniadanie, a wystarczy położyć go na usmażonych już jajkach. To także świetny pomysł na pożywny i aromatyczny posiłek na diecie keto. Podajcie go na dobry początek dnia, brunch lub przystawkę. Jajecznica z pesto z pewnością oczaruje Was swoją prostotą. 

Składniki:

  • czosnek  1 ząbek

  • masło  1 łyżka stołowa

  • jajka  4 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • zielone pesto  1 łyżka stołowa

Jajecznica z pesto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajecznica: rozpuszczamy masło na patelni. Podsmażamy na nim czosnek. Wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Pozwalamy im się ściąć, a po dwóch minutach mieszamy je drewnianą łyżką, żeby utworzyły się większe żółto-białe grudki.

  • Krok 2:

    Pesto bazyliowe: umieszczamy na jajecznicy. Zdejmujemy patelnię z ognia, zanim jajka staną się gumowate.

  • Krok 3:

    Podanie: jajecznica z pesto najlepiej smakuje jedzona bezpośrednio z patelni, ze świeżym lub podpieczonym chlebem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/michana-vajicka-s-pestem  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne