Apetitonline.cz
0 (0)
Jajecznica z pesto bazyliowym to ciekawa wariacja na temat klasycznego przepisu. Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni Wasze śniadanie, a wystarczy położyć go na usmażonych już jajkach. To także świetny pomysł na pożywny i aromatyczny posiłek na diecie keto. Podajcie go na dobry początek dnia, brunch lub przystawkę. Jajecznica z pesto z pewnością oczaruje Was swoją prostotą.
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka stołowa
jajka 4 szt.
sól 3 g
pieprz 2 g
zielone pesto 1 łyżka stołowa
Jajecznica: rozpuszczamy masło na patelni. Podsmażamy na nim czosnek. Wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Pozwalamy im się ściąć, a po dwóch minutach mieszamy je drewnianą łyżką, żeby utworzyły się większe żółto-białe grudki.
Pesto bazyliowe: umieszczamy na jajecznicy. Zdejmujemy patelnię z ognia, zanim jajka staną się gumowate.
Podanie: jajecznica z pesto najlepiej smakuje jedzona bezpośrednio z patelni, ze świeżym lub podpieczonym chlebem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/michana-vajicka-s-pestem