Jajecznica z kurkami

Ocena:

4.47 (180)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jajecznica z kurkami z dodatkiem koperku zapewnia dobry początek dnia. Jej smak kojarzy się z latem i słońcem, a także z wczesną jesienią. Dopóki trwa sezon na te grzyby warto smażyć ją na śniadanie, gwarantujemy, że zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Można ją również wzbogacić o składnik mięsny. Podajemy szybki przepis na jajecznicę z kurkami.

Składniki:

  • kurki  400 g

  • jajka  6 szt.

  • masło  45 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • sok z cytryny  15 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurki: dokładnie oczyszczamy z piasku i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, ale niezbyt długo, żeby nie wchłonęły wody. Większe grzyby kroimy, mniejsze zostawiamy w całości.

  • Krok 2:

    Koperek: płuczemy go i osuszamy. Siekamy drobno.

  • Krok 3:

    Podsmażanie kurek: na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej klarowane. Dodajemy grzyby i smażymy je przez 10 minut, co chwilę mieszamy. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku, wlewamy też sok z cytryny i dokładamy koperek.

  • Krok 4:

    Jajka: wbijamy je do miski i roztrzepujemy - zajmujemy się tym w czasie podsmażania kurek. Można je też bić prosto na patelnię, jak grzyby są już przesmażone. Gdy jajka są już na patelni, zmniejszamy ogień. Smażymy przez kilka minut (ok. 5 minut), od czasu do czasu mieszamy, aż uzyskamy pożądany stopień ścięcia jajek. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

  • Krok 5:

    Podanie: jajecznica z kurkami najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. Można ją też dodatkowo obsypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Porady

  • Jajecznica zyska dodatkowy smak, gdy zdecydujemy się dodać do niej ulubione zioła, np. oregano, tymianek lub estragon.
  • Najlepiej smażyć ją na patelni z grubym dnem. Jeśli mimo wszystko jajka przywierają należy dodać więcej tłuszczu.
  • Świetnie smakuje podana z kromką świeżego chleba dobrej jakości. Jeśli mamy więcej czasu warto zrobić go w domu.
  • Zastanawiacie się ile kalorii ma jajecznica z kurkami? Jeśli zachowacie proporcje z naszego przepisu, można przyjąć, że w 100 g znajduje się 180 kcal.
  • Wiele osób zastanawia się również, czy kurki do jajecznicy trzeba gotować. Spieszymy z odpowiedzią, absolutnie nie jest to konieczne. To bardzo delikatne grzyby, którym w zupełności wystarczy podsmażanie, które wydobywa pełnię ich smaku.
  • Poza sezonem można wykorzystać mrożone kurki, które najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jajecznica z kurkami – jak zrobić dobrą?

Jednym z lepszych pomysłów na sycące śniadanie jest jajecznica z kurkami – przepis jest bardzo prosty i szybki. Wydaje się, że każdy potrafi zrobić jajecznicę. Warto jednak znać kilka sztuczek, dzięki którym powstanie idealna.

  • Grzyby powinny być dobrze oczyszczone. Jak czyścić kurki? Najprościej przesypać je do miski, posypać solą i zalać letnią wodą. Całość zamieszać kilkukrotnie i wyjąć kurki pływające po powierzchni łyżką cedzakową. Piasek i brud z nich zostaje na dnie miski. Żeby mieć pewność, że kurki są czyste i nadają się do spożycia warto powtórzyć tę czynność 2–3 razy.
  • W osobnej miseczce warto wymieszać dokładnie jajko, śmietanę i przyprawy. Rozkłócone jajko należy wylać na patelnię i mieszać powoli, aż jajecznica na kurkach zetnie się. Nie ma idealnej wilgotności tego dania – jedni wolą jajecznicę półpłynną, inni natomiast dobrze ściętą. Warto zapytać osobę, dla której gotujemy o jej preferencje. Jajecznica na kurkach najlepiej smakuje obficie posypana szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz podana z ciemnym pieczywem. Śmietana sprawi, że powstanie niezwykle delikatna w smaku i aromatyczna.
  • Jeśli zdecydujemy się na dodatek mięsny, to warto je wcześniej przesmażyć. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na suchej patelni, a szynkę na odrobinie oleju.

Jajecznica z kurkami – jakie jajka wybrać?

Jajecznica na kurkach będzie tym lepiej smakować, im lepszej jakości jaj użyjemy – jest to w końcu jej główny składnik. Najlepiej do tego celu nadają się jajka swojskie, od kur ze wsi, jednak nie zawsze mamy do nich dostęp. Wtedy trzeba postawić na te kupione w sklepie lub na targowisku. Jak wybrać te najlepsze? Na każdym jajku nadrukowany jest kod, z którego można odczytać informację o wielkości jajka, kraju pochodzenia, producencie. Dodatkowo, co nas najbardziej w tym momencie interesuje, można dowiedzieć się, w jaki sposób były chowane kury. Informację tę można odczytać z pierwszej cyfry na kodzie zapisanym na skorupce jajka.

  • Jajka „zerówki” (których kod rozpoczyna się od cyfry zero) pochodzą z chowu ekologicznego. Kury mogą spacerować na wolnym powietrzu i żywią się w naturalny sposób. Z takich ekologicznych jajek powstanie najlepsza jajecznica z kurkami.
  • Kolejne, niższe numery oznaczają coraz to gorszą jakość jaj i gorsze warunki hodowli kur.
  • Jajka oznaczone numerem 3 są najgorszej jakości. Kury „trójki” pochodzą z chowu klatkowego. Mają złe warunki do życia, a smak ich jajek odbiega znacznie od tych od zdrowych zwierząt. Mimo niskiej ceny, przez względy etyczne wiele sklepów wycofuje takie jaja ze swojej oferty.

Z czym zrobić jajecznicę?

Jajecznica z kurkami to jedna z wielu wariacji na temat tego porannego posiłku. Co można do niej dodać, żeby nieco zmienić smak?

  • jajecznica z kurkami z cebulą i czosnkiem - składniki te szklimy najpierw na oleju, a dopiero potem smażymy grzyby,
  • jajecznica z kurkami i boczkiem - to dobrze znana opcja, która dzięki temu dodatkowi nabiera bardziej wyrazistego smaku,
  • jajecznica z kurkami i kiełbasą - postępujemy podobnie jak z boczkiem,
  • jajecznica z kurkami i pomidorami - w zaskakująco pyszny sposób łączy smak jajek i świeżych, letnich pomidorów. Z tym przepisem dobrze komponuje się szczypiorek oraz listki bazylii.

Jeśli lubicie przepisy z jajkami, to polecamy również szczególnej uwadze: libańską jajecznicę inspirowaną tabbouleh lub włoską frittatę ze szparagami, natką i bazylią.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne