Jajecznica z kiełbasą i cebulą

Ocena:

4.5 (153)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Jajecznica z kiełbasą i cebulką, nazywana również jajecznicą po chłopsku, to klasyczne śniadanie, które każdy z nas jadł przynajmniej raz w życiu. Jej smak uzależniony jest nie tylko od techniki przygotowania i doświadczenia kucharza, ale również od jakości składników. Do jajecznicy z kiełbaską i cebulką należy postawić na jajka wiejskie, które nie tylko są najsmaczniejsze, ale również najbardziej bogate w substancje odżywcze. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić jajecznicę na kiełbasie! 

Składniki:

  • kiełbasa  200 g

  • jajka  6 szt.

  • cebula  2 szt.

  • masło  50 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Jajecznica z kiełbasą i cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na jajecznicę zaczynamy od pokrojenia cebuli i kiełbasy dodatków w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulkę. Dalej do miski wbijamy jajka. Przepis na jajecznicę, zaczynamy od pokrojenia cebuli i kiełbasy dodatków w drobną kostkę. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy na nim cebulkę. Dalej do miski wbijamy jajka. 

    Cebula
  • Krok 2:

    Do delikatnej i złocistej cebulki dodajemy kiełbasę, lekko przesmażamy, a następnie dodajemy jajka, mieszając najpierw białka drewnianą łyżką, a w dalszej kolejności rozmącamy żółtka i łączymy całą jajecznicę.  Opcjonalnie można dodać do jajecznicy dodatki - warzywa np. paprykę czy kiełki lub pędy groszku. Do delikatnej i złocistej cebulki dodajemy kiełbasę, lekko przesmażamy, a następnie dodajemy jajka, mieszając drewnianą łyżką, a w dalszej kolejności rozmącamy żółtka i łączymy całą jajecznicę.  Opcjonalnie można dodać do jajecznicy dodatki - warzywa np. paprykę czy kiełki lub pędy groszku.

    Jajecznica z kiełbasą - przepis

Porady

  • Bardzo ważną zasadą w przygotowaniu jajecznicy z kiełbasą i cebulką lub z innymi dodatkami jest jej doprawienie solą dopiero na samym końcu, tuż przed jej podaniem. Jeśli sól dodamy na początku, to trudno będzie nam uzyskać pożądaną konsystencję jajecznicy. 
  • Do jajecznicy z kiełbasą i cebulą można dodać łyżkę śmietany lub łyżkę majonezu. 
  • Do jajecznicy dobrze sprawdzi się kiełbasa zwyczajna, żywiecka, myśliwska lub nawet kabanosy. 
  • Jajecznicę zwykle przygotowuje się z jaj kurzych, ale opcjonalnie możemy też wykorzystać jajka przepiórcze, które charakteryzują się nieco delikatniejszym smakiem. 
  • Przy przygotowaniu jajecznicy należy uważać na to, by zbyt mocno nie przysmażyć cebulki – powinna być ona lekko zeszklona i mieć charakterystyczny, słodki smak. 
  • Jajecznicę warto doprawić również ostrą i słodką papryką, a także posypać ją drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jajecznica z kiełbasą i cebulką – jakość składników 


Jajecznica jest bardzo prostą potrawą śniadaniową, której smak uzależniony jest nie tyle od umiejętności osoby jej przygotowującej, a raczej od jakości składników. Pierwszoplanową rolę w jajecznicy ogrywają jajka – najsmaczniejsze są jajka wiejskie i jajka z hodowli ekologicznych. Wbrew pozorom pojęcia te nie są równoznaczne. Najlepiej postawić na jajka oznaczone cyfrą „0”, co oznacza, że pochodzą one od kur z wolnego wybiegu. Smaczne i zdrowe będą również jajka oznaczone cyfrą „1”, która stanowi informację, że jajka pochodzą od kur z hodowli ekologicznych. Zdecydowanie najsmaczniejsze i najzdrowsze są jajka od kur, które żyją w gospodarstwach, gdzie mogą swobodnie dziobać trawę. 

 

Z czym zrobić jajecznicę? 


Jajecznica jest sycącą i pyszną propozycją śniadaniową, którą możemy przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Nasza propozycja jajecznicy z kiełbasą i cebulką to tylko jedna z możliwych opcji. Ciekawą wariacją na temat tego klasyka śniadaniowego jest jajecznica z pomidorami, do której najlepiej wykorzystać miękkie i soczyste pomidory (najlepiej sprawdzą się te dostępne w sezonie letnim). Jeśli lubimy smak grzybów, to możemy postawić na jajecznicę z kurkami, która charakteryzuje się niepowtarzalnym, leśnym aromatem. Dodatkowo możemy ją posypać natką pietruszki. Inną, nietypową możliwością przygotowania tej smacznej potrawy jest jajecznica z mąką i mlekiem, która jest bardzo delikatna w smaku i ma puszystą, przyjemną dla podniebienia konsystencję. Pisząc o różnych rodzajach tej sycącej potrawy śniadaniowej, nie sposób nie wspomnieć o jajecznicy z serem


Jeśli chcemy przygotować jajecznicę dla dzieci, to zdecydowanie najlepszą opcją będzie jajecznica na maśle bez soli (lub z jej minimalną ilością). Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie jajecznicy na parze, która jest znacznie delikatniejsza w smaku od tradycyjnej jajecznicy.   
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne