Lekko kwaskowy, a zarazem słodkawy smak. Jagody rabarbar i śliwki dobrze ze sobą kontrastują
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
1/2 szkl jagód
1/2 szl. śliwek- pokrojonych w kostkę
4 łyżki cukru
2 białka
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1,5 łyżki wody
Suflet owocowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
rabarbar obrać i pokroić na około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnuszka i 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody. Gotować na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodać jagody, wymieszać i rozgotować.
Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 1,5 łyżki wody i dodać do owoców, ponownie zagotować i zostawić do ostygnięcia.
Białka jaj ubić dodając stopniowo cukier, dodawać stopniowo przestudzone owoce. Delikatnie wymieszać. Ramekiny (kokilki) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem.
Masę wylać do naczyń.
Piec w temp 200*C przez minute, następnie zmniejszyć do 180*C. piec około 10-15 minut.