"Moje Gotowanie" 06/2016

Antrykot po sycylijsku

Ocena:

4.51 (174)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Antrykot jagnięcy w towarzystwie zielonych warzyw to sycylijski sposób na mięsny obiad.

Składniki:

  • 8 kotletów jagnięcych z kostką
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2–3 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże lub 8 małych szalotek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu sherry
  • 8 dag rodzynek sułtanek
  • 5 dag prażonych orzeszków pinii
  • 20 dag zielonych szparagów
  • 20 dag bobu
  • 10 dag zielonego groszku
  • sól pieprz

Antrykot po sycylijsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Za pomocą małego ostrego noża robimy w każdym kotlecie kilka nakłuć, po czym wciskamy w nie po plasterku czosnku i kilka igiełek rozmarynu. Skrapiamy je łyżką oliwy i pozostawiamy do marynowania najlepiej na dobę w lodówce lub przynajmniej na 30 min w temperaturze pokojowej.
  • Na dużą patelnię wlewamy pozostałą oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i gałązkę rozmarynu. Podsmażamy, aż szalotki będą miękkie i przyrumienione. Gałązkę rozmarynu wyjmujemy i wyrzucamy, dodajemy cukier, ocet sherry i rodzynki. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aby sułtanki napęczniały, po czym mieszamy z orzeszkami pinii i odstawiamy.
  • W dużej, głębokiej patelni wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy obrane szparagi, bób i zielony groszek na 1 i 1/2 min. Odcedzamy.
  • Szparagi przecinamy wzdłuż na pół. Mieszaninę szalotek z rodzynkami podgrzewamy i wkładamy szparagi, obrany bób i groszek, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Delikatnie razem mieszamy i ogrzewamy. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i smażymy kotlety przez 1–2 min z każdej strony, według upodobań. Podajemy z warzywami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne