Joanna Komorowska

Merguez – przepis na tunezyjskie kiełbaski

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Merguez to tradycyjne kiełbaski tunezyjskie, przygotowuje się je z łopatki jagnięcej z aromatyczną i pikantną przyprawą harissą. Kiełbaski są cieniutkie, w Tunezji najczęściej się je grilluje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć patelni grillowej i przygotować to danie w zaciszu swego domu, a latem pokusić się o przyrządzenie ich na ruszcie w ogrodzie. Dacie się skusić? Zapraszamy po wyjątkowo aromatyczny przepis na merguez.

Składniki:

  • jagnięcina  1 kg

  • harissa  450 g

  • jelita wieprzowe  1 szt.

  • sól  15 g

Merguez – przepis na tunezyjskie kiełbaski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: łopatkę jagnięcą oczyszczamy z kości, kroimy w 2-cm kawałki. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach. Mięso wkładamy do lodówki na czas doprawiania.  

  • Krok 2:

    Doprawianie: dodajemy harissę oraz sól, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. 

  • Krok 3:

    Jelita: moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut (ok. 2 metry). Następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Najlepiej jelito nałożyć na kran i powoli zsuwając go, płukać wnętrze.

  • Krok 4:

    Nadziewanie: jelito naciągamy na mały lejek do nadziewarki do kiełbasy i delikatnie wyciskamy mięso. Jelito stopniowo zsuwamy. Końcówkę związujemy. Co kilkanaście centymetrów zakręcamy merguez, oddzielając jedną od drugiej. Koniec zawiązujemy.

  • Krok 5:

    Podanie: kiełbaski spożywamy po obróbce cieplnej. Możemy je po prostu ugotować, usmażyć na patelni, albo grillować.

Porady

  • Oryginalny przepis zakłada użycie jelita baraniego. Możemy jednak sięgnąć po łatwiej dostępne cienkie wieprzowe.
  • Przygotowując kiełbaski, można dodać jeszcze, oprócz harissy, ostrą papryczkę chili, kminek, czosnek. Wyrób zyska jeszcze bardziej na smaku.
  • W sezonie grillowym warto kiełbaski upiec na ruszcie. Są wręcz stworzone do takiej obróbki cieplnej.
  • Możemy zapiec je w piekarniku. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbaski, posypać serem kozim oraz posiekaną papryką. Skropić oliwą i piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu posypujemy świeżą posiekaną miętą i zjadamy z pieczywem.
  • Warto je wykorzystać jako dodatek do kanapek czy zaserwować z frytkami lub łódeczkami pieczonymi  i surówką, np. z cukinii. Merguez świetnie komponują się również z sałatką z kaszy bulgur oraz kuskusem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne