Good Food Team

Bawarskie precle z jabłkiem

Ocena:

5 (5)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Bawarskie precle z jabłkiem i cynamonem to tradycyjne niemieckie wypieki w nieco innej odsłonie. Dzięki temu, że krótko gotujemy je w wodzie z sodą, mają charakterystyczną brązową i chrupiącą skórkę oraz miękki miąższ. Ciekawego smaku dodaje im jabłko w aromatycznych, korzennych przyprawach. Przed pieczeniem obowiązkowo posypmy je szczyptą gruboziarnistej soli, a gotowe podajmy z karmelowym sosem. Sprawdźcie przepis na domowe precle jabłkowe.

Składniki:

  • mąka chlebowa  500 g

  • drożdże  7 g

  • cukier puder  40

  • olej  15 ml

  • masło  60 g

  • jabłka  300 g

  • cynamon  5 g

  • gałka muszkatołowa  5 g

  • soda oczyszczona  30 g

  • jajka kurze  1 szt.

  • woda  2.8 l

  • sól  5 g

  • cukier  30 g

Bawarskie precle z jabłkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    300 ml wody zagotowujemy. Masło umieszczamy w rondelku i roztapiamy. Oba składniki studzimy.

  • Krok 2:

    Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych, należy wcześniej przygotować zaczyn. W tym celu 25 g drożdży kruszymy do naczynia, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml letniej wody. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż masa zacznie pracować.

  • Krok 3:

    Do mąki z drożdżami dodajemy cukier puder (warto wybrać trzcinowy, dzięki temu wypieki będą miały delikatnie karmelowy posmak), sól i delikatnie mieszamy. W środku suchych składników robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę i masło (nie mogą być gorące, inaczej drożdże nie będą rosły). Mieszamy do połączenia.

  • Krok 4:

    Stolnicę przyprószamy mąką i przekładamy na nią ciasto. Ugniatamy przez 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne (możemy to zrobić również w mikserze). Następnie przekładamy do czystej i suchej miski (warto ją wcześniej nasmarować odrobiną oleju, żeby ciasto nie przywarło), przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do podwojenia objętości.

  • Krok 5:

    W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Przecinamy owoce na pół, a następnie wydrążamy gniazdo nasienne. Pozostały miąższ kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy (warto dodać swoje ulubione przyprawy korzenne, np. kardamon).

  • Krok 6:

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 7:

    Do wyrośniętego ciasta dodajemy nadzienie jabłkowe i jeszcze przez chwilę ugniatamy, aż owoce będą równomiernie rozprowadzone po cieście.

  • Krok 8:

    Dzielimy masę drożdżową na 8 równych części, które wałkujemy dłońmi na 60-centymetrowe wałki. Każdy z nich formujemy w kształt serca, a końce ciasta dwukrotnie krzyżujemy i delikatnie przyklejamy do wierzchu precla. Drożdżówki przekładamy na blachę i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 9:

    Rozbijamy jajko, białko z żółtkiem umieszczamy w miseczce i bełtamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 10:

    Do średniej wielkości garnka (ok. 5 litrów) wlewamy wodę (minimum do połowy objętości) i zagotowujemy. Dodajemy sodę i cukier, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum. Pojedynczo zanurzamy każdego precla i smażymy przez 20 sekund z każdej strony. Możemy pominąć ten krok, jednak dzięki temu będą miały wyjątkowo chrupiącą skórkę i puszysty środek.

  • Krok 11:

    Obgotowane precle ponownie wykładamy na blachę, delikatnie smarujemy jajkiem i posypujemy kryształkami cukru i szczyptą soli (najlepsza będzie gruboziarnista). Pieczemy przez 20-25 minut. Kiedy uzyskają złotorumiany kolor, wyjmujemy je i studzimy na metalowej kratce.

  • Krok 12:

    Bawarskie pecle z jabłkiem podajemy ostudzone. Świetnie smakują polane sosem karmelowym.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/apple-pretzels

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne