Lulu Grimes

Halloweenowe jabłka toffi

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Halloweenowe jabłka toffi to przykład szybkiej i prostej przekąski na ten straszny dzień. Taka zdrowsza propozycja podkręcona karmelowym smakiem zachwyci wszystkie dzieci, nawet te, które stronią od owoców. Polewa jest bardzo gorąca, dlatego rozprowadzeniem powinni zająć się dorośli. Halloweenowe jabłka tofii można dodatkowo ozdobić, dorabiając straszną buźkę. 

Składniki:

  • cukier puder  400 g

  • sok z cytryny  5 ml

  • jabłka  8 szt.

  • syrop cukrowy  60 ml

  • barwnik spożywczy  1 szt.

  • brokat spożywczy  1 szt.

Halloweenowe jabłka toffi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: moz gałązek (w miarę możliwości czyścimy je) odrywamy listki, jeśli jest taka potrzeba. jabłka myjemy i osuszamy - w środek każdego wbijamy ostrzejszym końcem patyczek do szaszłyków lub gałązkę, z której odrywamy wcześniej listki. Można też spróbować wbić do środka lizaki. Sprawdzamy, czy są stabilnie przytwierdzone. Na drewnianej desce rozkładamy papier do pieczenia.

  • Krok 2:

    Polewa toffi: do dużego rondla wsypujemy cukier, dolewamy sok z jednej cytryny i 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Delikatnie obracamy rondlem, żeby rozprowadzić cukier, ale nie mieszamy. Dolewamy syrop cukrowy i gotujemy, aż zacznie bulgotać (trzeba uważać, żeby nie wykipiał), aż zacznie lekko „pękać” lub do 150°C - sprawdzamy termometrem spożywczym. Jeśli nie mamy termometru, możemy przetestować toffi, wrzucając niewielką ilość do zimnej wody. Gotowe stwardnieje natychmiast, a po wyjęciu powinno być kruche. Jeśli jest miękkie, gotujemy dalej. Gdy będzie gotowe, wlewamy trochę barwnika spożywczego (czarnego lub czerwonego) i mieszamy do połączenia. Na tym etapie można też opcjonalnie dosypać brokat, mieszamy i wyłączamy.

  • Krok 3:

    Jabłka w toffie: każde jabłko zanurzamy szybko w polewie, przechylając patelnię, żeby pokryła całą skórkę. Podnosimy i pozwalamy, żeby nadmiar spłynął przed położeniem na pergamin. Powtarzamy czynność z pozostałymi jabłkami. W razie potrzeby ponownie delikatnie podgrzewamy toffi. Halloweenowe jabłka tofii najlepiej spożyć tego samego dnia.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloween-toffee-apples

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne