Ikra - przepisy i zastosowanie

7 przepisów

StockFood-ikra-min

Ikra znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Jest doceniana zwłaszcza w lokalnej kuchni rosyjskiej, podczas gdy w Polsce jest nieco zapomniana. Wyjaśniamy, co to jest ikra, jak można ją przyrządzić i jakie można wyróżnić jej odmiany. Przedstawiamy również warte uwagi pomysły na dania z ikrą.

Ikra - co to?

Ikra to nazwa odnosząca się do komórek jajowych ryb śledziowatych, łososiowatych, jesiotrowatych, dorszowatych i innych. Można wyróżnić m.in. ikrę ze śledzia, łososia, pstrąga czy tzw. welonki. Jajeczka ryb zwykle są niedużych rozmiarów, osiągając średnicę do kilku centymetrów. W odróżnieniu od jaj innych zwierząt, ikra zawiera zdecydowanie więcej żółtka. Jako produkt żywnościowy występuje najczęściej w postaci solonej.

Jak przyrządzić ikrę?

Ikra pasuje do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie komponuje się zwłaszcza z pieczywem, najlepiej czerstwym oraz masłem. Jak przyrządzić ikrę z pstrąga, śledzia czy innej ryby? Można dodać do niej aromatycznych przypraw, takich jak np. czosnek, sól, pieprz, majonez, chrzan czy musztarda. Nadaje się wybornie m.in. do naleśników, sałatek czy jako składnik farszu do jajek. Potrawy z ikry warto podawać z sokiem z cytryny lub pomarańczy, koperkiem, rzeżuchą, śmietaną, parmezanem oraz innego rodzaju serami. Dobrze komponuje się również z warzywami, zwłaszcza różnymi odmianami sałaty, pomidorem, kaparami i ogórkiem.

Przypisy z ikrą

Przedstawiamy ciekawe pomysły na wykorzystanie ikry w swojej domowej kuchni. Jak przyrządzić ikrę z łososia? Wyśmienitym sposobem jej użycia są naleśniki z nadzieniem łososiowym. Świetnie sprawdzają się one podczas różnego typu imprez ze znajomymi. Przepadają także za nimi dzieci, którym warto przygotować je jako prezent z okazji urodzin czy Dnia Dziecka. Ikra z wędzonego łososia doskonale komponuje się z parmezanem. Warto podawać ją również z dodatkiem śmietany, serka śmietankowego i musztardy diżońskiej. Ikrę najlepiej serwować z jajkami, rzeżuchą oraz liśćmi szpinaku. Dla nadania słodkiego smaku, warto ponadto dodać sok z pomarańczy. Jajka z ikrą polecamy ozdobić drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Z łososiowej ikry może również powstać sałatka warzywna w paprykowym majonezie. Rybie jajeczka wychodzą wyśmienite w połączeniu z orzechami włoskimi, kawałkami pieczonego kurczaka oraz startą na tarce marchewką. Warto również dodać do sałatki np. jajka, strąki papryki, czosnek, cebulę, ziemniaki i oliwę z oliwek. Sałatka w tej wersji wychodzi wyjątkowo kolorowa. Jest szybka w przygotowaniu, dlatego można zrobić ją rano do pracy czy zapakować dziecku do szkolnego plecaka. Jajka do sałatki polecamy podać po ich wcześniejszym starciu na tarce o drobnych oczkach. Sałatka z ikrą wybornie sprawdzi się na grilla, a także podczas różnego typu uroczystości rodzinnych – Bożego Narodzenia, Wielkanocy, Nowego Roku, sylwestra, wesela, urodzin, imienin czy jubileuszy. Wychodzi wyjątkowo sycąca, dlatego może być spożywana jako samodzielne danie obiadowe.

Jak przyrządzić ikrę ze śledzia?

Godnym uwagi pomysłem mogą być np. jajka z farszem z krabowej pasty. Jest to tradycyjna potrawa skandynawska, wykorzystywana jako przystawka podczas różnego typu uroczystości oraz spotkań ze znajomymi. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, zwłaszcza czerstwego chleba, który w innym wypadku trzeba by było wyrzucić. Pasta jest szybka w przygotowaniu, sycąca i delikatna. Wychodzi wyśmienita z dodatkiem czarnych oliwek, sera kanapkowego, serka śmietankowego, ogórka i kaparów. Można ją również dodać do różnego rodzaju zup.

Ostatnia nasza propozycja to sałatka z ikry śledziowej z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli i mlecza śledziowego. Dla podkreślenia smaku warto również dodać kilka kropel cytryny. Sałatkę z ikrą można udekorować natką pietruszki, aby pięknie prezentowała się na stole. Najlepiej smakuje podawana na czerstwym białym pieczywie. Sprawdza się świetnie na takie okazje jak Boże Narodzenie, Wielkanoc, sylwester czy karnawał. Można ją ponadto wykorzystać do niedzielnego obiadu.