Sara Buenfeld

Naleśniki z ciecierzycy z hummusem

Ocena:

0 (0)

  • 34 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Naleśniki z ciecierzycy z hummusem to świetny przepis na lekki lunch. Te cienkie placki znane są jako socca (w kuchni francuskiej) lub farinata (we Włoszech). Składają się wyłącznie z mąki besan i wody, nie zawierają glutenu. Można podawać je z różnymi dodatkami, a my postawiliśmy na bliskowschodnie smaki – pastę z ciecierzycy oraz cebulę marynowaną w soku z cytryny. Kompozycję dopełniają pomidory, sałata i kolendra. Poznajcie przepis na naleśniki socca z hummusem. 

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy  75 g

  • olej rzepakowy  2 łyżeczki

  • czerwona cebula  1 szt.

  • cytryna  0.5 szt.

  • hummus  4 łyżki stołowe

  • pomidor  2 szt.

  • kolendra  3 gałązki

  • sałata  50 g

Naleśniki z ciecierzycy z hummusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na naleśniki: łączymy mąkę ze 180 ml wody. Mieszamy rózgą do całkowitego połączenia składników. Jeśli mamy czas, przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 30 minut, żeby masa napęczniała.

  • Krok 2:

    Przygotowanie dodatków: obieramy czerwoną cebulę, kroimy ją w piórka i wkładamy do miseczki. Polewamy ją sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Pomidory kroimy w ósemki. Myjemy i osuszamy kolendrę oraz sałatę (na przykład rzymską lub lodową, ale możemy wykorzystać także dowolne zielone liście, takie jak szpinak, rukola, cykoria lub mizuna).  

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy łyżkę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu. Wlewamy połowę ciasta na naleśniki z mąki z ciecierzycy. Rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy przez około 6 minut, aż stężeje i krawędzie z łatwością będą odchodzić od patelni. Odwracamy placek za pomocą szpatułki i smażymy go jeszcze przez 4–6 minut, żeby stał się chrupiący. Zdejmujemy go i wkładamy do szuflady grzewczej pod piekarnikiem. Przyrządzamy drugi naleśnik z pozostałego ciasta.

  • Krok 4:

    Podanie: rozsmarowujemy pastę z ciecierzycy na środku każdego placka. Układamy na niej cząstki pomidorów i zamarynowaną w soku cytrynowym cebulkę. Dekorujemy świeżą kolendrą i wybranymi liśćmi sałat. Składamy gotowe naleśniki z ciecierzycy z hummusem na pół. Podajemy od razu. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/socca-pancakes-with-hummus-lemony-onions

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne