Hot dog francuski

Ocena:

4.44 (142)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Hot dog francuski to pyszna alternatywa dla amerykańskiej bułki z parówką. Hot dog francuski świetnie sprawdzi się jako przekąska, także na imprezę, uwielbiają go również dzieci. Wybierzmy dobre bułki, jakościowe parówki i ulubione sosy, a pyszne danie przygotujemy w kilka chwil. Chrupiące hot dogi francuskie warto przygotować w większej ilości – szybko znikają!

Składniki:

  • parówki  2 szt.

  • bułka  2 szt.

  • ketchup  4 łyżeczki

  • musztarda  4 łyżeczki

Hot dog francuski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Z bułek odciąć końcówki. Parówki obrać z foli i ugotować w wodzie. W bagietce środek delikatnie wydłubać nożem. Włożyć do opiekacza i lekko podpiec. Wyjąć i delikatnie poszerzyć dziurkę. hot-dog-francuski2
  • Krok 2: Do wnętrza bagietek nalać musztardy, keczupu i włożyć ciepłą parówkę. Końcówkę polać keczupem. Hot dog francuski gotowy! Smacznego! hot-dog-francuski

Porady

W przepisie na hot dogi francuskie wykorzystujemy:

  • bułki – muszą to być specjalne bułki do hot dogów francuskich
  • parówki – możemy też użyć cienkich kiełbasek czy kabanosów

Hot dog francuski jest prosty do zrobienia. Jeśli jednak robicie hot dogi w dużych ilościach i często, warto zaopatrzyć się w uroczą maszynę do robienia hot dogów. Zrobicie w niej zarówno klasyczne hot dogi amerykańskie, jak i hot dogi francuskie. W dwóch opiekaczach upieczecie bułki, a w środkowej komorze przygotujecie parówki. Potem wystarczy tylko złożyć hot dogi francuskie. Poza tym, że ułatwia życie, maszyna jest po prostu bardzo ładna i świetnie będzie wyglądać na kuchennym blacie. 
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić hot doga francuskiego?

Czym różni się hot dog francuski od hot doga amerykańskiego? Sekret tkwi w bułce. Hot dogi amerykańskie podawane są w naciętych bułkach, w których umieszcza się ugotowane parówki, polewa ketchupem i musztardą. Hot dog francuski natomiast to hot dog, którego trzymamy pionowo, ze względu na fakt, że parówka umieszczona została w bułce z dziurką. W przypadku hot doga francuskiego sosy wlewamy do środka, ewentualnie polewamy dodatkowo wystającą z bułki część parówki.

Obie wersje hot dogów są pyszne, ale musicie pamiętać, że hot dog amerykański daje więcej możliwości eksperymentowania z dodatkami – na parówce możemy położyć nie tylko ser żółty czy plasterki ogórka, ale też na przykład prażoną cebulkę. W przypadku hot doga francuskiego będziemy musieli nieco się natrudzić, żeby upchnąć dodatki w bułce – nie możemy też przesadzić, bo bułka po prostu pęknie.

Bułki do hot dogów francuskich - gdzie kupić?

Bułki do hot dogów francuskich mogą być przygotowane przez nas lub kupne. Możecie upiec domowe bułki do hot dogów, a następnie wydrążyć w miąższu dziurkę na parówkę. Inną opcją jest kupno bagietek i przygotowanie z nich hot dogów. W wielu supermarketach znajdziecie też gotowe, już wstępnie podpieczone bułki do hot dogów francuskich – wystarczy włożyć je na kilka minut do piekarnika lub opiekacza i gotowe!

Warto zadbać o to, żeby parówki, które dodajemy do hot dogów były dobrej jakości. Kupcie je w sprawdzonym sklepie mięsnym, a jeśli decydujecie się na parówki z supermarketu, sprawdźcie ich skład. Parówki można też zastąpić cienkimi kiełbaskami. Dobrą opcją będzie też użycie kabanosów – jeśli są za długie, możemy po prostu złamać je na pół. Z łatwością przyrządzimy też hot dogi francuskie w wersji wege. W sklepach dostępnych jest wiele kiełbasek i parówek bez dodatku mięsa. Mają charakterystyczny smak i nieco inną konsystencję, ale też są smaczne.

Domowe hot dogi francuskie - dodatki

Hot dogi francuskie można też urozmaicać różnymi sosami. Najpopularniejszymi i najbardziej tradycyjnymi są musztarda i ketchup, ale możecie też dodać do środka sos tzatziki czy słodko-kwaśny. Sam ketchup i musztarda też nie muszą być zwykłe – użyjcie ketchupu z cukinii lub musztardy ziarnistej, a hot dogi zyskają zupełnie inny smak. Hot dogi francuskie można też polać sosami z zewnątrz. Pamiętajcie jednak, że jemy je, trzymając w ręku!

Do hot dogów francuskich trudno włożyć wiele dodatkowych składników. Ciekawym pomysłem jest na przykład umieszczenie w środku plasterka sera żółtego. Możemy lekko naciąć parówkę, włożyć w nią ser i dopiero całość umieścić w bułce lub na przykład delikatnie podpiec parówkę z serem w piecu i też włożyć do bułki. 

Jak zrobić hot doga z ciasta francuskiego?

Hot dogi, które będą wyglądały podobnie jak klasyczne hot dogi francuskie, możemy też zrobić z ciasta francuskiego. Przygotowanie takiego ciasta w domu jest czasochłonne i niełatwe – wymaga wielokrotnego składania ciasta i długiego wałkowania. Gotowe ciasto francuskie znajdziecie jednak w większości sklepów. Ciasto rozkładamy i dzielimy na arkusze, następnie kroimy na mniejsze kwadraty. Ugotowane wcześniej parówki układamy na środku kawałka ciasta i zwijamy je wokół parówki, tak aby kształtem przypominało hot doga. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby wierzch był błyszczący i chrupiący. Pieczemy w piekarniku aż hot dog się zrumieni. 
W przypadku takiego hot doga możemy dodać niewielką ilość sosu na ciasto – po prostu rozsmarowujemy go na cieście przed pieczeniem. Nie dodawajcie go jednak za dużo, bo pod wpływem temperatury może wypłynąć. Najlepiej dodać sos już po upieczeniu hot dogów.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne