Krem pomarańczowy

Ocena:

4.46 (172)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 5 godzin
Porcja: 400 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • 10 pomarańczy (ok. 2 kg)
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 6 jajek
  • 25 dag pudru
  • 4 łyżki campari
  • opakowanie śmietany kremówki (250 ml)
  • herbatniki
  • skórka pomarańczowa do przybrania

Krem pomarańczowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cztery pomarańcze umyć, obrać ze skórki, usuwając dokładnie białe włókna, i pokroić w cienkie plastry. Jedną pomarańczę umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w szklance soku. Gdy spęcznieje, podgrzać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  • Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, skórką oraz campari i ubijać na parze ok. 5 min. Dodać rozpuszczoną żelatynę i pozostały sok pomarańczowy, ubijając cały czas.
  • Krem ostudzić. Śmietanę dobrze ubić. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać wraz ze śmietaną do kremu i delikatnie wymieszać.
  • Ściany szklanego naczynia wyłożyć plastrami pomarańczy. Wlać krem i wstawić do lodówki na około 4–5 godz. Przed podaniem przybrać herbatnikami i skórką pomarańczową.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne