Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: ok. 5 godzin
Porcja: 400 kcal
Składniki na 4–6 porcji
Składniki:
10 pomarańczy (ok. 2 kg)
10 łyżeczek żelatyny
6 jajek
25 dag pudru
4 łyżki campari
opakowanie śmietany kremówki (250 ml)
herbatniki
skórka pomarańczowa do przybrania
Krem pomarańczowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cztery pomarańcze umyć, obrać ze skórki, usuwając dokładnie białe włókna, i pokroić w cienkie plastry. Jedną pomarańczę umyć, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w szklance soku. Gdy spęcznieje, podgrzać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, skórką oraz campari i ubijać na parze ok. 5 min. Dodać rozpuszczoną żelatynę i pozostały sok pomarańczowy, ubijając cały czas.
Krem ostudzić. Śmietanę dobrze ubić. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać wraz ze śmietaną do kremu i delikatnie wymieszać.
Ściany szklanego naczynia wyłożyć plastrami pomarańczy. Wlać krem i wstawić do lodówki na około 4–5 godz. Przed podaniem przybrać herbatnikami i skórką pomarańczową.