Masala chai - indyjska herbata z przyprawami

Ocena:

5 (3)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Masala chai to nic innego, jak herbata z rozgrzewającymi przyprawami. Najlepszy efekt uzyskamy, rozcierając je w moździerzu bezpośrednio przed przygotowaniem. Tylko wtedy zachowają pełnię aromatu. Sekret smaku tkwi w gotowaniu, najpierw wody z mlekiem i przyprawami, a potem również z herbatą i cukrem. Masala chai to prosty sposób na uzyskanie pysznej herbaty z mlekiem w indyjskim stylu.

Składniki:

  • korzeń imbiru  10 g

  • cynamon  1 szt.

  • kardamon  5 g

  • anyż  2 szt.

  • goździki  4 szt.

  • pieprz  2 szt.

  • herbata  8 g

  • mleko  125 ml

  • woda  250 ml

  • cukier trzcinowy  12 g

Masala chai - indyjska herbata z przyprawami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cynamon:  laskę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do moździerza. Rozgniatamy go tak, żeby zostały tylko niewielkie cząstki.

    masala chai - cynamon i kardamon
  • Krok 2:

    Imbir: potrzebny nam będzie mniej więcej 2-centymetrowy kawałek. Dokładnie go myjemy i obieramy go łyżeczką, żeby zachować jak najwięcej cennych właściwości. Kroimy go na plasterki.

    masala czai - imbir
  • Krok 3:

    Mleko z przyprawami: do moździerza dokładamy goździki, anyż i 2 ziarenka czarnego pieprzu. Rozcieramy mocno, ale tak, żeby widoczne były kawałki przypraw. Łuskamy kardamon, dorzucamy go do moździerza i ponownie rozgniatamy. Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko, wodę, dosypujemy przyprawy, dorzucamy też imbir. Gotujemy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Mieszamy co jakiś czas, uważając, żeby mleko nie wykipiało.

    masala chai - przyprawy w mleku
  • Krok 4:

    Mleko z herbatą: do garnka dosypujemy 2 łyżeczki czarnej herbaty. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.

    masala-chai-z-herbatą
  • Krok 5:

    Słodzenie: pod koniec gotowania mleka z przyprawami, dosypujemy cukier brązowy (trzcinowy). Mogą to być też inne cukry lub słodziki, ale smak indyjskiego napoju ulegnie nieznacznej zmianie.

    masala chai - z cukrem
  • Krok 6:

    Podanie: masala chai przelewamy przez małe sitko bezpośrednio do szklanek. Możemy na wierzchu położyć gwiazdkę anyżu. Koniecznie pijemy gorące.

    masala chai w szklance
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne