Sophie Godwin – Cookery writer

Frytki z halloumi

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Frytki z halloumi są chrupiące i lekko słone to idealna przekąska na imprezę, ale mogą być też dodatkiem do burgera lub dań obiadowych. Świetne smakują z zatarem, czyli bliskowschodnią mieszanką przypraw, w której dominują tymianek i prażony sezam. Do tego oczywiście obowiązkowy sos, polecamy te o intensywnych smakach, np. jogurtowy z pikantnymi dodatkami, pomidorowy z chili lub ostro-kwaśny. Frytki z sera halloumi robi się bardzo szybko i tak samo znikają z talerzy.

Składniki:

  • cytryna  1 szt.

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • harissa  5 g

  • zaatar-zatar  50 g

  • jogurt grecki  170 g

  • mąka pszenna  75 g

  • halloumi  500 g

  • świeża mięta  0.25 pęczka

Frytki z halloumi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos do frytek: cytrynę myjemy i wyparzamy, ścieramy z niej skórkę. Dodajemy ją do jogurtu z odrobiną zataru (do smaku), dodajemy harrisę. Mieszamy, ale tak, żeby składniki nie połączyły się całkowicie, powinny być widoczne miejsca, w których jest tylko jogurt.

  • Krok 2:

    Panierka: na talerzu mieszamy zaatar (45 g) z mąką.

  • Krok 3:

    Ser halloumi: kroimy go w podłużne kawałki, kształtem przypominające frytki belgijskie. Obtaczamy je w mieszance mąki z zatarem, żeby były równomiernie pokryte.

  • Krok 4:

    Smażenie: na płytkiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej lub układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180°C (zbyt wysoka temperatura sprawi, że się szybko spalą) Smażymy partiami, ostrożnie układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez 2 minuty, aż będzie chrupiące i złociste, obracamy je od czasu do czasu, żeby zrumieniły się z każdej strony. Gotowe frytki halloumi przekładamy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  • Krok 5:

    Podanie: frytki halloumi posypujemy posiekaną miętą i zatarem. Cytrynę, z której wcześniej starliśmy skórkę, kroimy na ósemki - używamy jej do skrapiania. Do tego stawiamy sos jogurtowy do maczania.

    Źródło: serwis partnerski BBBgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloumi-fries

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne