Naleśniki gyros

Ocena:

4.45 (197)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki gyros inspirowane są wszystkim dobrze znaną sałatką, która od lat niezmiennie króluje na polskich stołach. Ciasto wypełnione papryką, kukurydzą, kapustą pekińską i aromatycznym kurczakiem to z pewnością dobra opcja na obiad lub na kolację. Są nieco odchudzone, ponieważ pomijamy dodatek majonezu, którego w sałatce jest naprawdę sporo. Wierzch naleśników gyros z kurczakiem smarujemy ketchupem, posypujemy mozzarellą i zapiekamy. Podajemy je z sosem czosnkowym. Tego dania warto spróbować choć raz.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  260 g

  • mleko  250 ml

  • woda gazowana  375 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • czerwona papryka  1 szt.

  • pierś z kurczaka  500 g

  • przyprawa gyros  3 g

  • oregano  1 szczypta

  • kukurydza konserwowa  45 g

  • ketchup  65 g

  • kapusta pekińska  3 liście

  • olej  30 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • mozzarella  120 g

  • majonez  60 g

  • śmietana 18%  40 g

Naleśniki gyros - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ścieramy mozzarellę. Cebulę drobno siekamy. Mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do niego przyprawę gyros i oregano, dokładnie mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i również tniemy w kosteczkę.  Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na początku podsmażamy cebulę przez chwilę, dokładamy pierś kurczaka, przeciskamy 1 ząbek czosnku bezpośrednio na patelnię. Smażymy do miękkości mięsa. Dorzucamy paprykę. Przesmażamy razem jeszcze przez minutę. Dokładamy kukurydzę i mieszamy. Dosypujemy część startej mozzarelli, trochę odkładamy do posypania na wierzchu.

    naleśniki gyros - podsmażanie składników
  • Krok 2:

    Przechodzimy do przygotowania ciasta naleśnikowego. Do miski wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i dosypujemy mąkę. Miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą i nie będzie widać grudek. Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, wlewamy trochę więcej ciasta, żeby były nieco grubsze od standardowych. Z jednej strony smażymy przez 1,5 minuty do 2, aż do lekkiego zrumienienia, z drugiej wystarczy ok. 30 sekund do minuty.

    naleśniki gyros - smażenie naleśników
  • Krok 3:

    Na środek każdego naleśnika nakładamy mniej więcej 2 łyżki farszu i garść posiekanej kapusty pekińskiej. Zawijamy je jak krokiety, czyli najpierw składamy boki, a potem rolujemy.

    naleśniki gyros - zawijanie
  • Krok 4:

    Gotowe naleśniki gyros z kurczakiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy ketchupem i posypujemy pozostałym serem. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni Celsjusza w trybie góra–dół. Pieczemy przez 12–15 minut.

    naleśniki gyros - przygotowanie do pieczenia
  • Krok 5:

    Naleśniki gyros podajemy z sosem czosnkowym. Wystarczy przełożyć miseczki majonez, śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny), rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu (lub do smaku). Całość dokładnie mieszamy.

    naleśniki gyros
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne