Gulasz wieprzowy wyśmienity

Ocena:

3.72 (1110)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gulasz wieprzowy przygotowany według przepisu mamy smakuje wprost wyśmienicie, przywołuje smaki dzieciństwa. Jest sycący, a przy tym prosty do zrobienia, idealny zarówno na codzienny obiad, jak i świąteczne okazje. Potrzebna nam będzie szynka lub chuda części łopatki. Jak zrobić gulasz, żeby zachwycał smakiem? Jakość i i pochodzenie mięsa mają tutaj znaczenie - przepis na gulasz wieprzowy najlepiej zacząć od zakupu produktów z zaufanego sklepu mięsnego lub dobrej kooperatywy spożywczej. Niezbędne będą też przyprawy - papryka w proszku, liść laurowy i majeranek.

Składniki:

  • szynka  1 kg

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • papryka ostra  2 g

  • słodka papryka  3 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • majeranek  5 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • koncentrat pomidorowy  45 g

  • por  200 g

  • marchewka  1 szt.

  • olej  15 ml

  • mąka  15 g

Gulasz wieprzowy wyśmienity - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: cebulę kroimy w piórka, a marchewkę i por w plastry. Cebulę szklimy na oleju w rondlu lub głębokiej patelni, przekładamy na talerzyk. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

    gulasz wieprzowy - warzywa
  • Krok 2:

    Mięso wieprzowe: szynkę lub chudą łopatkę myjemy, odciskamy delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę (wielkość dowolna, według uznania, ale większe kawałki na gulasz, będą dusić się dłużej).

    gulasz wieprzowy - mięso
  • Krok 3:

    Podsmażanie: mięso obsmażamy na patelni po cebuli na złoty kolor.

    gulasz wieprzowy - usmażone mięso
  • Krok 4:

    Duszenie: do garnka dodajemy obsmażone mięso, zeszkloną cebulę, marchewkę i por. Zalewamy wszystko wodą (tyle, żeby przykryć mięso na gulasz wieprzowy). Dusimy około 15 min na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy przyprawy: paprykę w proszku, liść laurowy, przeciśnięty czosnek (można zamienić na czosnek granulowany 0,5 łyżeczki), majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy też solą i pieprzem. Mięsko gotujemy aż będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało, potrzeba na to co najmniej 30 minut). Na końcu dodajemy łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawiamy tak powstały sosik, gotując jeszcze około 5 min.

    gulasz wieprzowy - warzywa i mięso

Porady

  • Co ważne - taki przepis na gulasz wieprzowy to propozycja na 1-2 dni, bo świetnie smakuje odgrzewany. Można go również wekować lub mrozić.
  • Żeby gulasz wieprzowy się nie przypalił potrzebny jest wyższy rondel lub garnek, koniecznie z grubym dnem. Jeśli takiego nie mamy, zdecydowanie warto się w niego zaopatrzyć, przyda się też do zrobienia leczo lub chili con carne.
  • Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki wyjdzie wyśmienity, tylko wtedy, gdy uda nam się kupić mięso dobrej jakości, które jest podstawą tego przepisu. Sprawdzajmy jego zapach, kolor i sprężystość. Nawet najlepszy przepis nie sprawdzi się, jeśli surowiec będzie kiepski.
  • Ważne jest wcześniejsze obsmażenie mięsa gulaszowego, a następnie uduszenie go. Zbyt duża ilość wody, którą zalewamy mięso wraz z dodatkami sprawi, że faktycznie będziemy mięso gotować zamiast dusić.
  • Jeśli dodamy więcej wody, z tych samych składników możemy przygotować również zupę gulaszową. To pyszna alternatywa, niezwykle sycąca i aromatyczna, idealna na chłodniejsze dni. 
  • Zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać przecier pomidorowy lub passatę. W klasycznej wersji gulaszu z wieprzowiny możemy w ogóle pominąć ten składnik.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać gulasz wieprzowy?

Gulasz wieprzowy podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Przepis na gulasz wieprzowy to baza do mięsnego obiadu. Duszone mięso pojawia się na stole najczęściej w towarzystwie:

  • ziemniaków - z wody, w kawałkach lub utłuczonymi, a także w formie puree
  • makaronu - mięsny sos nakłada się na makaron,
  • kaszy - gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur,
  • kopytek, klusek śląskich,
  • pieczywa - chleb wiejski lub chleb bawarski będzie pasować idealnie.

Niezwykle istotne są również dodatki warzywne i tu wachlarz mamy naprawdę szeroki:

  • kiszone ogórki - przełamią mięsną bazę i sprawią, że przepis na gulasz wieprzowy często będzie gościć na naszych stołach w takim zestawieniu.
  • surówka z czerwonej kapusty - z rodzynkami, jabłkiem i grubo mielonym pieprzem,
  • colesław - z białej kapusty, o bardzo wyrazistym smaku,
  • mizeria - to wyśmienity dodatek w sezonie letnim,
  • surówka kopenhaska - tu główną rolę ogrywa sałata lodowa, marchewka i ogórki kiszone.

Zobacz także więcej przepisów na pyszne surówki.

Gulasz wieprzowy - inne warianty

Gulasz to lubiana i popularna potrawa - głównie dlatego, że przepis daje dowolność łączenia składników. Jeśli jednego brakuje w lodówce, łatwo zastąpimy go czymś innym. Oryginalnie nazwa gulasz pochodzi od węgierskiego dania i często oznacza bardziej gęstą zupę pełną mięsnych kąsków. W naszej kuchni na hasło "gulasz przepis" mamy na myśli większość duszonych potrawek mięsnych, a w ostatnich dekadach również wegetariańskich. Jakie dodatki mogą trafić do tego wyjątkowe sosu mięsnego?

  • gulasz wieprzowy z pieczarkami - większe obieramy, mniejszych nie trzeba, obsmażamy je na złoto i dusimy razem z mięsem,
  • gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - tu główną rolę odgrywa mięso, wystarczy dodać do niego cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście sól i pieprz do smaku,
  • gulasz wieprzowy z papryką - oprócz papryki mielonej, dodajemy też świeżą, pokrojoną w paski lub w większą kostkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne