Zupa krewetkowa

Ocena:

4.41 (156)

  • 35 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Wyrazista i pyszna zupa krewetkowa to pomysł na obiad w orientalnym stylu. Zadbajmy o dobre krewetki i odpowiednie przyprawy - to właśnie imbir, trawa cytrynowa i pasta curry dodadzą zupie smaku. Najczęściej jest to tajska zupa krewetkowa. Zupa krewetkowa po tajsku nie stroni od ostrych dodatków np.: papryczki chilli, kurkumy i czosnku. Oto pyszny przepis na zupę krewetkową.

Składniki:

  • krewetki  20 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • olej sezamowy  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

  • szalotka  1 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • imbir  1 łyżka stołowa

  • trawa cytrynowa  2 szt.

  • sos rybny  1 łyżka stołowa

  • pasta curry  1 łyżka stołowa

  • limonka  1 szt.

  • mleko kokosowe  1 puszka

  • bulion warzywny  500 ml

  • grzyby mun  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • makaron ryżowy  0.25 szt.

  • kolendra  0.5 pęczka

  • sezam  1 łyżka stołowa

Zupa krewetkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zupa krewetkowa – przepis:
    Na początku duże krewetki obieramy, nacinamy wzdłuż i usuwamy czarną nitkę (jelito). Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną szalotkę, strączek papryczki chili i 2-3 cm kawałek posiekanego imbiru. Następnie dwie łodygi trawy cytrynowej obieramy z pierwszych warstw, kroimy na pół (lub 3 części) i wrzucamy na patelnię.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 2:

    Następnie dodajemy łyżkę sosu rybnego i mieszamy. Na patelnię wrzucamy krewetki, dodajemy łyżkę czerwonej pasty curry i sok z całej limonki (wyciśniętą limonkę również dorzucamy do całości, podsmażamy kilka minut).

    imbir-lyzka-iStock-min
  • Krok 3:

    Potem krewetki wraz z pozostałymi składnikami zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, całość mieszamy. Następnie dodajemy grzyby mun, gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (lub limonki). Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Nie dorzucamy go do zupy, gdyż wchłonie cały, przepyszny płyn, podajemy osobno i dokładamy do miski. Zupę krewetkową podajemy posypaną świeżą kolendrą oraz ziarnami sezamu.

    krewetki-fot.iStock-

Porady

Przepis na zupę krewetkowa z mlekiem kokosowym smakuje wybornie. Warto również podkreślić egzotyczny charakter posiłku dbając o odpowiednie naczynia i zastawę stołową. Organizując obiad lub spotkanie w gronie znajomych warto udekorować stół składnikami znajdującymi się w zupie krewetkowej. Na przykład kolendra, papryka chilli, limonka, czosnek lub trawa cytrynowa mogą stanowić zarówno ozdobę posiłku i być po prostu dodatkowym składnikiem, który można dodawać według uznania. 

Jeżeli szukacie więcej azjatyckich inspiracji do gotowania, to warto sięgnąć po książkę Oli Nguyen "Mozaika Smaków". Lektura wypełniona jest przepisami pochodzącymi np.: z kuchni wietnamskiej.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tajska zupa krewetkowa - przepis na pyszne danie

Zupa krewetkowa z Tajlandii to wyjątkowy przepis, który przygotowany w poprawny sposób łączy z sobą słodki, słony, ostry i kwaśny smak. Dodatkowo sos rybny jest źródłem smaku umami, który jest niezwykle ceniony za intensywność i wyrazistość. Warto wiedzieć, że pasta czerwone curry należy do dość łagodnych mieszanek przyprawowych. Jednak, aby mieć pewność warto przeczytać, co wchodzi w skład produktu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne