Grzyby mun - przepisy

6 przepisów

Grzyby mun to wspaniały azjatycki przysmak. W sklepach znajdziemy głównie suszone grzyby mun. Wynika to z faktu, że ich uprawa poza krajami azjatyckimi nie jest jeszcze rozpowszechniona. Suszone grzyby mun przed użyciem do potraw musimy namoczyć. Odzyskają wtedy swoją elastyczną, nieco galaretowatą strukturę. Pamiętajmy, że grzyby po namoczeniu znacznie zwiększą swoją objętość – może wydawać nam się, że jedna paczuszka to za mało, wystarczy natomiast spokojnie nawet do dużej porcji dania. Jak wykorzystać grzyby mun? Użyjmy ich do dań inspirowanych kuchnią chińską i japońską. Są świetnym dodatkiem do smażonego ryżu czy chińskiej zupy.

Przepisy w kolekcji Grzyby mun - przepisy

Grzyby mun - właściwości
Grzyby mun są składnikiem wielu dań nie bez powodu. Często wykorzystywane są także w chińskiej tradycji leczniczej. Uważa się, że m.in. łagodzą ból zębów czy wpływają dobrze na system nerwowy. Warto jeść je także z powodu właściwości odżywczych. W cienkich plasterkach grzybów ukrywa się wiele witamin, spora dawka wapnia i potasu. Grzyby mun zawierają także dużo substancji antyoksydacyjnych. Możemy dodawać grzyby mun do najróżniejszych dań – ponieważ same nie mają za wiele smaku, świetnie chłoną smak sosu czy warzyw, z którymi je przygotujemy. Dodajmy je do potrawy na krótko przed końcem smażenia czy duszenia – będą wtedy chrupkie i pyszne.

Artykuły powiązane

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
25.09.2019

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.