Pane carasau condito – chleb pasterski

Ocena:

4.52 (191)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 5 minut
Porcja: 270 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 5 dag grysiku pszennego
  • 2 dag drożdży
  • 4 gotowane ziemniaki
  • 2 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • oliwa
  • mąka do posypania
  • sól, pieprz

Pane carasau condito – chleb pasterski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z mąki, grysiku, pokruszonych drożdży i niepełnej szklanki ciepłej wody zagnieść dość miękkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki.
  • Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić wzdłuż w plasterki. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • Placki obłożyć plastrami ziemniaków, cebuli oraz papryką. Posypać oregano, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec 5 minut w temperaturze 240˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne