cząstki mandarynki i listki melisy cytrynowej do dekoracji
Placek mandarynkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mandarynki obrać, starannie usunąć białą skórkę. Miąższ podzielić na małe cząstki. Tłuszcz utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijać do masy jajka. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, również wsypać do masy. Wszystkie składniki wyrabiać jeszcze kilka minut mikserem na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać cząstki mandarynek, ostrożnie przemieszać (aby nie uszkodzić owoców). Formę keksową (o dłg 25cm) posmarować cienką warstwą tłuszczu, posypać grysikiem, wypełnić ciastem. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec placek 55-60minut w temp 175stC. Ciasto wyjąć z piekarnika, wierzch gęsto ponakłuwać, odstawić w formie do przestygnięcia. Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem mandarynkowym(ewentualnie dodać odrobinę wody). Placek mandarynkowy wyjąć z formy, posmarować przygotowanym lukrem. Gotowe ciasto udekorować cząstkami mandarynek i listkami melisy. Deser podawać po całkowitym zastygnięciu lukru.