Grysik - przepisy i zastosowanie

23 przepisów

StockFood-grysik-kasza-manna-semolina-min

Grysik to produkt żywnościowy, który przywołuje wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Wyjaśniamy, co to jest grysik, z czego powstaje i co można z niego przygotować. Przedstawiamy także kilka ciekawych inspiracji na wykorzystanie grysiku w kuchni.

Grysik - co to?

Grysik to drobnoziarnista kasza pszenna zwana inaczej kaszą manną. Można dodawać go do różnych potraw. Grysik a kasza manna to pojęcia używane zamiennie, oznaczające dokładnie to samo. 

Kasza grysik jest wyjątkowo delikatna, dlatego szybko rozpływa się w ustach. Stanowi bogate źródło białka oraz węglowodanów, w związku z czym dobrze syci oraz szybko dodaje energii do działania, pracy i nauki. Zawiera także sporą ilość takich minerałów jak fosfor, magnez, mangan oraz miedź. Grysik ceni się poza tym ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego. Jest produktem lekkostrawnym, dlatego poleca się go osobom cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie powinien być natomiast spożywany przez chorych na cukrzycę ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Z umiarem powinny sięgać po grysik osoby na dietach redukcyjnych z uwagi na jego wysoką kaloryczność.

Jak się robi grysik?

Dzieciom najczęściej podaje się go w wersji na słodko z dodatkiem dżemów lub owoców – na przykład w połączeniu z budyniem, cynamonem, mlekiem, masłem, śmietaną lub jogurtem i cukrem waniliowym. Warte uwagi są również przepisy na grysik użyty do przygotowywania deserów, tortilli, gulaszów, a także jako dodatek do dań mięsnych. Można ponadto zagęszczać grysikiem sosy i zupy. Po ugotowaniu kasza manna znacząco zwiększa swoją objętość.

Przepisy z grysikiem

Przedstawiamy kilka inspiracji na przygotowanie dań i deserów na bazie grysiku. Zdrowa przekąska dla dzieci oraz dorosłych to zapiekany grysik z owocami. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z jabłkiem, gruszką, rodzynkami, cynamonem, cukrem waniliowym, masłem i mlekiem. Wyróżnia się wyrazistym aromatem waniliowym, jest miękki oraz delikatny.

W celu uzyskania efektu dekoracyjnego, warto tego typu deser posypać obficie płatkami migdałowymi. Zamiast owoców można użyć także dowolnej konfitury. Grysik zapiekany w piekarniki z owocami smakuje wybornie zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Polecamy przygotować go swoim pociechom z okazji urodzin, zakończenia roku szkolnego czy Dnia Dziecka.

Pomysłem na wykorzystanie grysiku w wersji wytrawnej jest zapiekanka mięsna z kapustą pekińską. Kasza manna dobrze komponuje się w tym przypadku z takimi dodatkami jak ryż, mielone mięso z indyka, marchew, cebula, jajka oraz szynka wieprzowa. Warto również wzbogacić smak potrawy o takie przyprawy jak czosnek, słodka papryka oraz pieprz. Przed umieszczeniem zapiekanki w piekarniku można posypać ją obficie żółtym serem. Grysik w tej wersji polecamy udekorować koperkiem, a także podać z dodatkiem śmietany. 

Desery i przekąski z grysikiem

Wartą uwagi inspirację deserową stanowi placek z masą grysikową. Smakuje wybornie z dodatkiem masła, mleka, miodu i powideł. Dla uzyskania przyjemnego aromatu i słodkości polecamy również zastosować cukier waniliowy. Placek najlepiej pokryć grubą warstwą powideł, a następnie ozdobić polewą czekoladową. Potrawa ta jest uwielbiana przez większość dzieci, dlatego warto podać im ją na obiad lub podwieczorek. 

Na imprezę ze znajomymi oraz uroczystości rodzinne świetnie sprawdzi się sernik z ricottą, mascarpone i serkiem homogenizowanym. Do tego rodzaju wypieku warto również dodać budyń waniliowy oraz masę jajeczną, dzięki czemu wychodzi delikatny i szybko rozpływa się w ustach. Zalecamy ponadto udekorowanie sernika za pomocą polewy z gorzkiej czekolady.

Miłośnicy ciast z jabłkami docenią natomiast pyszny, szybki i prosty deser, jakim jest błyskawiczna szarlotka na ciepło. Przepadają za nią dzieci, zwłaszcza kiedy jest podawana z lodami. Wychodzi miękka i delikatna z dodatkiem masła. Tradycyjnie nie można zapomnieć o dodaniu cynamonu do jabłek oraz cukru waniliowego. Należy dopilnować, aby masło zostało równomiernie rozprowadzone po całej powierzchni ciasta.