Czirbuli, czyli danie warzywne z jajkiem

Ocena:

4.51 (200)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Kuchnia gruzińska nadal jest mało znana w Polsce. A szkoda! Obok chaczapuri z serem, powinniśmy skosztować czirbuli, czyli pomysł na podanie warzyw z rozmąconym, ugotowanym jajkiem. Prosto i pysznie!

Składniki:

  • pomidor  6 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • olej słonecznikowy  50 ml

  • cebula  1 szt.

  • orzechy włoskie  125 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  5 g

  • szafran  2 g

  • nasiona kolendry  5 g

  • koperek  3 gałązki

  • kolendra  3 gałązki

  • jajka  6 szt.

Czirbuli, czyli danie warzywne z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy i zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ drobno kroimy.

  • Krok 2:

    Papryczkę oczyszczamy z nasion, kroimy w krążki, zalewamy olejem słonecznikowym i odstawiamy na 20 min.

  • Krok 3:

    Obraną cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem z papryką i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy pomidory, orzechy włoskie, roztarty czosnek i szklankę wody. Solimy, dusimy na małym ogniu przez 8 min.

  • Krok 4:

    Zdejmujemy z ognia, do duszonych warzyw dodajemy szafran, kolendrę, drobno posiekaną natkę i koperek, delikatnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, doprowadzamy ją do wrzenia, wbijamy po jednym jajku i tak mieszamy łyżką cedzakową, żeby wokół jajka tworzył się lejek z gotującej się wody.

  • Krok 6:

    Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.

  • Krok 7:

    Ugotowane w ten sposób jajka (będą miały podłużny kształt) wyjmujemy z wody, osączamy, układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Przybieramy zieleniną i podajemy na gorąco.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne