foodie.by.bb

Kanapki imprezowe

Ocena:

4.5 (165)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kanapki imprezowe to smakowite przekąski na kameralną domówkę lub huczne urodziny. Zadowolą każdego gościa, bo występują w 3 wersjach. Oferują wędzonego łososia, salami lub ser camembert w smakowitych, słodkich i słonych konfiguracjach. Nie brakuje w nich kolorowych dodatków, takich jak ogórek, rukola, koperek i gruszka. Sprawdźcie przepis na kanapeczki imprezowe z bagietki, które znikną z talerzy w błyskawicznym tempie. 

Składniki:

  • bagietki  2 szt.

  • łosoś wędzony  150 g

  • serek śmietankowy  200 g

  • cytryna  1 szt.

  • koperek  0.5 pęczka

  • ogórek  1 szt.

  • ser żółty  150 g

  • salami  100 g

  • konserwowe ogórki  4 szt.

  • rukola  30 g

  • gruszki  1 szt.

  • camembert  1 szt.

  • orzechy włoskie  30 g

  • masło  50 g

  • pieprz  1 szczypta

Kanapki imprezowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bagietki: kroimy w kromeczki, lekko na ukos, żeby ładnie się prezentowały i miały większą powierzchnię, na której ułożymy dodatki. Najlepiej wykorzystać nóż z ząbkami przeznaczony do krojenia chleba lub inne ostre narzędzie – ważne, żeby nie ściskać bułki zbyt mocno, inaczej zmieni kształt. Smarujemy kromki miękkim masłem. Należy wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić, możemy przygotować je na szybko poprzez starcie go na grubych oczkach tarki lub rozgrzanie w kuchence mikrofalowej.  

    kanapki imprezowe - przygotowanei bagietki
  • Krok 2:

    Warzywa i dodatki: zielony ogórek kroimy w skośne plasterki. Nie musimy go obierać – ciemna zieleń skórki elegancko zdobi kanapki na imprezę z bagietki – ale należy go dokładnie umyć. Koperek i rukolę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Ogórki konserwowe dzielimy wzdłuż na pół. Gruszkę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Camembert plasterkujemy. Orzechy włoskie grubo siekamy.  

    kanapki imprezowe - przygotowanie dodatków
  • Krok 3:

    Kanapeczki imprezowe z łososiem: smarujemy część kromeczek puszystym serkiem śmietankowym. Na nim układamy plastry łososia wędzonego na zimno. Na wierzchu każdej kanapki z bagietki umieszczamy gałązkę koperku. Oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Cytrynę sparzamy i kroimy w półplasterki. Przyda się do dekoracji przystawki. 

    kanapki imprezowe z łososiem wędzonym
  • Krok 4:

    Minikanapki imprezowe z camembertem: kolejne kromeczki z masłem przykrywamy listkami rukoli. Umieszczamy na nich plastry camemberta (może być też brie lub dowolny ser pleśniowy, na przykład roquefort), a następnie gruszkę. Posypujemy kanapeczki posiekanymi orzechami włoskimi. Ta przystawka świetnie smakuje także na ciepło – owoce warto skarmelizować na patelni i skropić miodem lub sosem balsamicznym. Pieczywo można rozgrzać w piekarniku z odrobiną oliwy. 

    kanapki imprezowe z camembertem
  • Krok 5:

    Imprezowe kanapeczki z salami: na pozostałych kromkach bagietki układamy plastry sera żółtego (można pokroić je w trójkąciki lub zwinąć w luźne ruloniki) i salami. Połowę kanapek przykrywamy zielonym ogórkiem, a resztę korniszonami. Możemy udekorować tę przystawkę majonezem. 

    kanapki imprezowe z salami
  • Krok 6:

    Podanie: układamy przystawki z bagietki na zimno na dekoracyjnej desce (z drewna lub z łupka). Obok kanapek z wędzonym łososiem umieszczamy półplasterki cytryny – goście będą mogli skropić nią przekąskę. Pamiętajmy, że na imprezowym szwedzkim bufecie nie może zabraknąć serwetek. Są niezbędne, jeśli podajemy dania typu finger food. 

    kanapki imprezowe - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne