Ewa Niepytalska

Krem z gruszki i pietruszki

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z gruszki i pietruszki to niecodzienne połączenie smaku popularnego warzywa korzeniowego z owocową słodyczą. Zupa jest gęsta, aksamitna i subtelna. Skutecznie odgoni jesienne chłody doprawiona szczyptą cynamonu i posypana płatkami chili. Można udekorować ją parmezanem, ziołami, chrupiącymi grzankami lub karmelizowanymi owocami. Z łatwością da się ją wykonać w wersji wegańskiej. Zupa krem z pietruszki i gruszki to połączenie smakowe, którego musicie spróbować. 

Składniki:

  • pietruszka  600 g

  • gruszki  150 g

  • masło  10 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • cynamon  2 g

  • bulion warzywny  1 l

  • mleko  200 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

  • sok z cytryny  15 ml

Krem z gruszki i pietruszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Korzeń pietruszki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Obsmażamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy przez około 5 min. Jeśli chcemy zrobić zupę w wersji wegańskiej, możemy wykorzystać wyłącznie tłuszcz roślinny. 

  • Krok 2:

    Gruszka: obieramy ją i usuwamy z niej gniazda nasienne. Najlepiej sprawdzi się odmiana o soczystym, słodkim miąższu (na przykład konferencja). Kroimy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z pietruszką. Posypujemy szczyptą cynamonu i podsmażamy przez 5 minut. 

  • Krok 3:

    Gotowanie zupy: zalewamy gruszkę i pietruszkę bulionem warzywnym. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy składniki powoli przez około 15 minut. 

  • Krok 4:

    Krem z gruszki i pietruszki: kiedy składniki zupy całkowicie zmiękną, dolewamy mleko (krowie lub roślinne, na przykład kokosowe lub migdałowe) oraz sok z cytryny. Ponownie doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Miksujemy zupę na krem. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej gorącego bulionu, śmietanki lub mleka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  

  • Krok 5:

    Podanie: przelewamy zupę krem do głębokich talerzy, miseczek lub bulionówek. Posypujemy parmezanem, płatkami chili oraz ziołami – bazylią lub natką pietruszki. Skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Możemy ułożyć na wierzchu cząstkę skarmelizowanej na maśle gruszki.  

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne