Ciorba de perisoare – zupa z klopsikami

Ocena:

4.48 (184)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób

Przepisy na zupy - Ciorba de perisoare – zupa z klopsikami z Rumunii

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego (w oryginale wywar jagnięcy)
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • 3 pomidory
  • czerwona papryka
  • ziemniak
  • 2 cytryny
  • 10 dag zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag mielonej jagnięciny
  • 5 dag ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka

Ciorba de perisoare – zupa z klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wywar podgrzać. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, pokroić w talarki. Seler obrać, drobno pokroić. Fasolkę obrać, pokroić w 3-cm kawałki. Z pomidorów usunąć pestki, pokroić.
  • Paprykę i ziemniak obrać, drobno pokroić.  Cytryny  wyszorować,  pokroić w plasterki. Do wywaru wrzucić wszystkie  pokrojone  warzywa oraz groszek, plasterki cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 min.
  • Mięso wymieszać z  ryżem  i  natką  pietruszki,  dobrze przyprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
  • Włożyć klopsiki do zupy i gotować na małym ogniu 25–30 min, mieszając od czasu do czasu, aby nie zlepiły się ze sobą. Przyprawić do smaku. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach, ze świeżym chlebem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne