Galart

Ocena:

4.44 (180)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.

Składniki:

  • udka z kurczaka  3 szt.

  • marchewka  4 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  1 szt.

  • por  0.5 szt.

  • groszek konserwowy  0.5 puszki

  • żelatyna  6 łyżek stołowych

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Galart - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotujemy rosół wyciągamy mięso oraz warzywa pozostawiamy do wystygnięcia.; Mięso, ugotowaną marchewkę i ogórki kwaszone, kroimy na drobne kawałki z pozostałego wywaru przygotowujemy galaretkę dodając żelatynę (wg przepisu na opakowaniu).

    iStock-1188165682-min
  • Krok 2:

    Zalewamy kubeczki i pozostawiamy do wystygnięcia następnie wstawiamy do lodówki. Galart podajemy skropiony cytryną.

    iStock-1178917542-min

Porady

  • Podstawowe dodatki do galartu to mięso i warzywa z rosołu. Możemy go jednak urozmaicić dodatkiem groszku i kukurydzy z puszki, papryki czerwonej czy natki pietruszki.
  • Ciekawym dodatkiem do galarety drobiowej jest również ugotowane na twardo jajko. Mniej popularnymi dodatkami, ale równie dobrze pasującymi do galaretki drobiowej są kalafior, brokuł, szparagi czy fasolka szparagowa. 
  • Jak podawać galart? Galart zwykle podaje się w małych porcjach, przygotowanych w miseczkach lub kokilkach, jednak można przyrządzić go także w innych ciekawych formach. Najprostszym pomysłem jest przelanie galarety do dużej blachy i porcjowanie jej po zastygnięciu w małych kostkach lub trójkącikach. Można też przelać galaretę do foremki na wielkanocną babkę i podać na stół całą galaretkową babkę do pokrojenia. Innym ciekawym pomysłem na podanie galartu jest galareta podana w paprykachw jajkach lub w ogórkach kiszonych. Szykując galart na wielkanoc, możemy zrobić galaretkowe pisanki, przygotowane w skorupkach od jajek. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Galat czy galart?

Galareta, galert, zimne nóżki- to danie można nazwać na różne sposoby, ale największą zagwozdką jest zamienne używanie dwóch nazw: galart i galat. Wielu z nas nie może dojść do porozumienia w kwestii nazewnictwa tego dania, ale okazuje się, że każda z tych nazw jest poprawna. Nazwy tego dania są odmienne, w zależności od regionu. Galart mówi się głównie w gwarze poznańskiej. 

Jak zrobić galart drobiowy?

Galart z kurczaka przygotujemy w kilka minut, a potem musimy już tylko cierpliwie poczekać. Przepis na galart to jedynie dwa składniki: rosół z mięsem i warzywami oraz żelatyna. Najprostszy galert przygotujemy, dodając żelatynę do rosołu. Musimy dobrze wymieszać wywar, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła, a następnie przelać go do małych miseczek lub foremek i odstawić do stężenia. Po kilku godzinach galart jest gotowy. Wyjmujemy go z foremek i podajemy z cytryną lub octem. 

Galart inaczej

Galaretę przygotujemy nie tylko z drobiu, ale również z wieprzowiny. Popularne zimne nóżki czy ozorki w galarecie są równie dobrze znane i lubiane. W galarecie możemy też przyrządzić wiele innych dań, na przykład schab, szynkę, a nawet dzika w galarecie. Innym pomysłem na galart jest bezmięsna galaretka z warzywami lub grzybami. Galaretą można też zalać rybę i przygotować rybną wersję galartu. Ryba w galarecie to nie tylko świąteczny karp, ale mogą to być również dorsz, tuńczyk, łosoś, sandaczszczupak czy tołpyga w galarecie. Dla fanów owoców morza polecamy też węgorza z krewetkami w galarecie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne