Groszek konserwowy
247 przepisów

Groszek konserwowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kuchni półproduktów. Ma wiele zalet, wśród których najczęściej wymienia się długi termin przydatności do spożycia i wygodną w użyciu formę. Groszek zielony z puszki nie traci koloru i konsystencji. Nie zawiera także drobnoustrojów, a enzymy warzywa są unieczynnione, co zatrzymuje procesy wytracania witamin. Puszkowany groszek zielony właściwości ma, oczywiście, nieco gorsze od swojego świeżego odpowiednika, nadal jednak jest produktem wartościowym, który - poza sezonem - stanowi wartą uwagi i wygodną w użyciu alternatywę.
Groszek konserwowy: właściwości

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem to szybka i sycąca propozycja na lunch do pracy lub pomysł na lekką kolację. Niepalona kasza gryczana ma łagodniejszy, słodszy smak niż jej palona odmiana. Dzięki temu zasmakuje osobom, które na co dzień nie przepadają za gorzkim smakiem kaszy.
Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem

Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.
Galart

Kotlety z fasoli to świetny pomysł na wegetariański obiad. To danie stanowi pełnowartościowy posiłek, pełen białka i witamin. Fasolowe kotlety mogą być daniem głównym lub dodatkiem do domowych wege burgerów.
Wegetariańskie kotlety z fasoli i kaszy jaglanej

Zupa solferino to nieco ciekawsza wersja klasycznej pomidorowej. Ta włoska zupa z pewnością wam zasmakuje. Jest prosta do zrobienia, ale oryginalna. Dodatek zielonego groszku i ziemniaków podkręca smak. Zupa solferino podawana jest z żółtkami i śmietaną, jest więc bardzo pożywna. Warto ją przyrządzić, bo to wyjątkowe danie. Sprawdźcie przepis na zupę solferino!
Zupa solferino

Pyszna przekąska na każdą okazję! Polecam! :)
Naleśnikowe sajgonki z wieprzowiną i surimi

Jajka faszerowane masą z żółtek, awokado, zielonego groszku, zielonego ogórka i majonezu
Jajka faszerowane zielonymi warzywami o orzeźwiającym smaku

Sałatka ze śliwką i fasolą - kopczyki

Pyszna sałatka na szpinakowym biszkopcie.

Szynka z jajkiem w galarecie

Ptysie nieco inaczej,... wytrawnie. Idealne do podania na świąteczny stół z czerwonym barszczem.
Ptysie z tuńczykiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Kebab w chlebku pita

Galaretka z warzywami

Sałatka z warzywami i wędliną

Sałatka na ryżowo
Inne z kolekcji: Półprodukty
- aromat do ciasta
- budyń
- chałwa
- ciasto filo
- ciasto francuskie
- delicje
- esencja waniliowa
- farsz
- galaretka
- groszek ptysiowy
- herbatniki
- ketchup
- kisiel
- koncentrat
- kostka rosołowa
- krakersy
- lukier plastyczny
- marcepan
- marynata
- masa
- masło orzechowe
- musli
- musztarda
- nadzienie
- nutella
- panierka
- passata pomidorowa
- pianki marshmallow
- posypki do ciast
- śnieżka
- wafle
- wędlina
- wywar
- zalewa
- żelatyna
- miso
- pasta curry
- zupki chińskie
- papier ryżowy
- beziki
- tempeh
- nektar
- mus jabłkowy
- krówki
- wasabi
- aquafaba
- skrobia ziemniaczana
- precelki
- ciasteczka amaretti
- kruche ciasteczka w polewie czekoladowej
- marmolada pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
- bulion cielęcy
- pasztet do smarowania
- majonez
- ciasto na pizzę
- agar
- gotowy rosół
- kiszone ogórki
- pierniczki
- powidła śliwkowe
- kapusta kiszona
- tortilla
- konserwowe ogórki
- bułka
- bulion warzywny
- tahini
- masło migdałowe
- dżem owocowy
- piernik
- kompot z suszu
- kiszone buraki
- barszcz czerwony
- krem kokosowy
- ciastka imbirowe
- ciastka maślane
- biszkopty
- lody waniliowe
- ciastka czekoladowe
- barwnik spożywczy
- popcorn
- Zakwas
- Konfitura malinowa
- perły cukrowe
- konfitura żurawinowa
- pasta z tamaryndowca
- bulion wołowy
- krem cytrynowy
- bulion drobiowy
- gotowe pieczywo
- ekstrakt migdałowy
- skrobia kukurydziana
- tortellini z szynką
- herbata
- bułka tarta
- przecier pomidorowy
- tofu
Wartości odżywcze groszku konserwowego są nieco odmienne od świeżego. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy: C, A, E, D oraz K. Jest tu także całkiem sporo witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych na uwagę zasługują potas, fosfor i wapń.
Groszek konserwowy: czy jest gorszy od świeżego?
Osoby, które na pytanie, czy groszek z puszki jest zdrowy, odpowiadają przecząco, wskazując przede wszystkim na zagrożenie wynikające z samego opakowania. Wnętrza puszek pokrywane są bisfenolem A – związkiem badanym w ostatnich latach wielokrotnie. W 2011 roku zakazano wykorzystywania go w butelkach dla niemowląt produkowanych na terenie Unii Europejskiej. To, czy działa on toksycznie na dorosłych i w jakiej ilości przenika do żywności, zmieniając właściwości zielonego groszku i innych produktów spożywczych, pozostaje w fazie badań.
Nie ulega jednak wątpliwości, że jeżeli nam zależy, by groszek konserwowy zachował swoje właściwości, po otwarciu opakowania ewentualne niewykorzystane resztki powinniśmy od razu przełożyć do innego naczynia, najlepiej szklanego. Jest to wskazane także dlatego, że we wnętrzu puszki mogą znajdować się niezauważalne gołym okiem mikrouszkodzenia, prowadzące do utleniania metalu.
Analizowanie i zadawanie pytań o groszek: jakie ma witaminy, czy może zaszkodzić, czy jest dietetyczny, sprowadza się tak naprawdę do weryfikacji danych na etykiecie. Warzywa konserwowe często zawierają sól i konserwanty, jednak wcale nie jest to konieczna praktyka. W czasie zakupów należy zatem sprawdzać informacje od producenta i czytać składy. Jeśli groszek zielony konserwowy zawiera sól, zawsze można go dobrze opłukać przed gotowaniem.
Groszek konserwowy: pomysły na potrawy
Zielony groszek konserwowy to cenny składnik zup: tradycyjnych oraz kremowych. Można je przygotowywać w wersji delikatnej dla dzieci lub mocno doprawionej, serwowanej z grzankami, ostrą papryką i prażonymi pestkami roślin. Zielony groszek pasuje idealnie do sałatek: od tradycyjnej jarzynowej po bardziej wymyślne. Po zmiksowaniu i doprawieniu stanie się natomiast doskonałą pastą na kanapki. Kruche ciasto plus masa groszkowa - tak powstaje znakomita tarta warzywna.
Groszek konserwowy można wykorzystać także do przygotowywania dań wegańskich lub wegetariańskich, np. bezmięsnych kotletów, smarowideł oraz pasztetów. W wersji mięsnej sprawdzi się natomiast jako farsz do roladek drobiowych.
Groszek zielony zawiera witaminy z grupy rozpuszczalnej w tłuszczach - dobrze jest więc podać go w odpowiednim otoczeniu. Wystarczy do pasty dolać oleju albo dorzucić groszek do smażonej właśnie jajecznicy albo omletu.