Mazowiecka zupa grochowa ze śliwkami

Ocena:

4.47 (164)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: ok. 4 godzin
Porcja: 210 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1 kg grochu niełuskanego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka posiekanej natki
  • olej
  • sól, pieprz
  • maggi

Mazowiecka zupa grochowa ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Groch namoczyć na noc (ok. 12 godzin). Marchewki i pietruszkę oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju.
  • Groch odcedzić, zalać 1 l przegotowanej wody. Dodać marchewki, pietruszkę, cebulę, śliwki, listek laurowy, ziele angielskie, gotować około 4 godzin.
  • Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Posypać natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne