Następnego dnia groch wraz z wodą wlać do dużego garnka, dodać listki laurowe, ziele, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz żeberka i boczek. Gotować pod przykryciem. Gotowałam 1godz 10 minut.
Po tym czasie dodać kostkę bulionową, pokrojone w plastry marchew i pietruszkę, selera w kostkę oraz kiełbasę. Podlać szklanką wody. Gotować pół godziny.
Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, majeranek, tymianek, gotować kolejne 20- 25 minut aż ziemniaki będą dobre. Doprawić sosem sojowym, pieprzem. Zagęścić mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody.
Na talerzach posypać natką pietruszki, podawać z bułką pszenną. Podałam też z kapustą kiszoną( kapusta z marchewką gotowana ok. 40 minut, w małej ilości wody z dodatkiem listka laurowego, ziela, przyprawiona vegetą i sosem sojowym, z suszonymi podgrzybkami). Grochówka jest tradycyjną potrawą świąteczną na stole wigilijnym u mnie w domu, od kiedy pamiętam. Tak samo groch z kapustą:)