Paluchy drożdżowe

Ocena:

4.44 (174)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Paluchy drożdżowe to znakomita przekąska, którą można przygotować z nadmiaru ciasta na pizzę. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym, z twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem albo posypane czarnuszką. Jednak można też przygotować paluchy drożdżowe do barszczu czerwonego. Wtedy obowiązkowo należy posypać je kminkiem. Można też je przygotować w mniejszej wersji i podawać jako popularną przekąskę. Świetnie smakują paluchy serowe drożdżowe, gdy porcję sera zamkniemy wewnątrz ciasta i podany je na ciepło. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić smakowitą przegryzkę na spotkanie w gronie znajomych.

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • mleko  200 ml

  • drożdże  50 g

  • cukier  10 g

  • sól  5 g

  • olej  60 ml

  • jajka  1 szt.

  • kminek  15 g

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początek do miski należy wsypać mąkę. Następnie trzeba rozpuścić drożdże w ciepłym mleku wraz z cukrem. Kolejnym krokiem jest wlanie płynu do mąki i wymieszać widelcem, aż składniki się połączą. Następnie ciasto powinno się przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie należy dodać  sól i olej i zagniatać przez kilka minut.  Następnie trzeba ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    mąka przesiewanie
  • Krok 2:

    Następnie stolnicę posypujemy łyżką mąki pszennej. Ciasto trzeba podzielić na małe kawałki o równej wielkości i rozciągając uformować paluchy. Ważne, aby pamiętać, że urosną w czasie pieczenia. 

    Ciasto na pierogi - stolnica - mąka
  • Krok 3:

    Przygotowane paluchy drożdżowe  trzeba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy między nimi zachować odstęp. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy paluchy drożdżowe roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Paluchy drożdżowe trzeba piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe paluchy drożdżowe można podawać z różnymi dipami lub jako dodatek do barszczu czerwonego. 

    Jajka rozmącone

Porady

  • Paluchy drożdżowe, nazywane również paluchami chlebowymi, można przygotować z różnymi dodatkami. Najbardziej klasyczne są paluchy drożdżowe z makiem, ale z powodzeniem możemy też przygotować paluchy z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi czy nawet z kminkiem (jest to świetna opcja jeśli chcemy podać je do barszczu czerwonego). 
  • Ciasto na paluchy drożdżowe przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co ciasto na pizzę. Dlatego jeśli przygotowujemy tę włoską potrawę i zostanie nam trochę ciasta, to zgodnie z ideą zero waste, możemy przygotować paluchy drożdżowe, które są znakomitą przekąską. 
  • Gotowe paluchy drożdżowe możemy serwować z różnymi sosami i dipami – świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, musztardowego czy też do bazyliowego. Paluchy drożdżowe z kminkiem to świetny dodatek do barszczu czerwonego. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać paluchy drożdżowe? 

Paluchy drożdżowe to przekąska niemal idealna – jej uniwersalność sprawia, że można podawać ją z niemal każdym dodatkiem. Jest to znakomita przystawka imprezowa, którą przygotowuje się z ciasta na pizzę (z tego samego ciasta możemy przygotować też chleb). Paluchy drożdżowe świetnie smakują z twarożkiem, suszonymi pomidorami, ze szpinakiem czy też bardzo klasycznie -  z szynką i serem. Wierzch paluchów drożdżowych możemy posypać: makiem, sezamem, kminkiem czy też czosnkiem granulowanym. Świetnie smakują również z zapiekanym serem żółtym. Paluchy z ciasta drożdżowego możemy serwować również na słodko np. z serkiem mascarpone, ricottą, czekoladą i świeżymi owocami. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie paluchów chlebowych z makiem, serem i z lukrem – jest to dobra i szybka alternatywa dla tradycyjnego makowca. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne