Banany z grilla

Ocena:

4.47 (187)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Banany z grilla to niezwykle ciekawy pomysł na smaczny deser. Podane w towarzystwie domowych lodów waniliowych świetnie sprawdzą się jako nietuzinkowy podwieczorek. To doskonały sposób na zaskoczenie gości – tym bardziej, że smakołyk jest bardzo prosty w wykonaniu. Połączenie bananów z grilla i jakościowej czekolady z pewnością zrobi furorę na wszystkich imprezach. 

Składniki:

  • czekolada  50 g

  • banany  500 g

Banany z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czekolada: łamiemy ją na drobne kawałki.

  • Krok 2:

    Banany: skórę bananów nacinamy na całej długości, zaczynając od końcówki owocu. W nacięcie wciskamy kawałki czekolady. Owijamy je szczelnie folią aluminiową.

  • Krok 3:

    Grillowanie: banany układamy na ruszcie na około 20 minut, po 10 minutach przekręcamy je na drugą stronę. Gdy czekolada się rozpuści, a owoce zmiękną, przekładamy je na talerz i odwijamy z folii.

  • Krok 4:

    Podanie: banany z grilla serwujemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

Porady

  • Banany z grilla w folii można też przygotować bez dodatku czekolady. W takiej wersji polecamy serwować je w towarzystwie domowej bitej śmietany lub jakościowego miodu. Dobrze komponują się również ze smakiem polewy toffi. 
  • Banany można również przygotować w piekarniku lub na patelni – nie muszą się bowiem upiec, lecz jedynie podgrzać. To dobra propozycja na chłodniejsze dni, gdy grillowanie na świeżym powietrzu nie wchodzi już w grę.
  • Układając banany na grillu, należy je umieścić na środkowej części rusztu. Nie powinny mieć one kontaktu z otwartym ogniem – w przeciwnym razie mogą zbyt mocno się spiec lub nawet spalić. 
  • Smak bananów z grilla dobrze podkreśli odrobina alkoholu – na przykład rumu czy likieru kajmakowego. Można dodać go pod sam koniec grillowania, gdy skórka już pęknie lub skropić nim gotowy deser.
  • Fanom słodkich deserów polecamy włożenie do bananów z grilla z czekoladą kilku pianek marhmallow, które apetycznie roztopią się podczas obróbki termicznej.
  • By przygotować deser w wersji wegańskiej, wystarczy użyć jakościowej czekolady gorzkiej. Przed zakupem należy się jednak upewnić, że jest ona w pełni pozbawiona składników, takich jak tłuszcz mleczny czy serwatka, które niektórzy producenci dodają, żeby obniżyć koszt produkcji.
  • Warto wiedzieć, że na grillu można przyrządzać wiele różnych owoców i warzyw - nie tylko banany, ale też na przykład gruszki, śliwki, jabłka, ananasa, brzoskwinie, a nawet posmarowane miodem plasterki arbuza. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Banany z grilla - sposoby

Jak grillować banany? Można przyrządzać je na kilka różnych sposobów.

  • grillowane w skórce - można je rozciąć z jednej strony, ponacinać w kilku miejscach, albo zostawić w całości. W tym ostatnim przypadku będą gotowe, gdy skórka zacznie pękać, a owoce puszczą sok.
  • grillowane bez skórki,
  • zawinięte w folię lub bez niej - w przypadku owoców z dodatkami, np. czekolady lub pianek lepiej jest skorzystać z folii, inaczej zawartość może wycieknąć,
  • w formie szaszłyków – ułożone między innymi owocami.

By słodka przekąska wyszła idealnie, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

  • Banany grillowane bez skórki warto owinąć w folię. Dzięki temu nie tylko unikniemy czasochłonnego sprzątania, ale i uzyskamy owoce o miękkiej, kremowej konsystencji. Jeśli jednak chcemy zrobić je bez sreberka, warto wybrać zielone, niedojrzałe banany, będą się mniej rozpadały.
  • Dodatkowo, zawijając banany w folię aluminiową, robimy to błyszczącą stroną do środka.
  • Oczywiście, warto je grillować z obu stron, by równo się podgrzały i zarumieniły. 

Dodatki do bananów z grilla na słodko

Grillowane banany można podawać same, bez żadnych dodatków. Ale równie często podaje się je w towarzystwie:

  • gałki domowych lodów - śmietankowych, waniliowych, karmelowych lub o smaku masła orzechowego - według uznania,
  • dżemu - np. truskawkowego lub malinowego,
  • konfitury - np. wiśniowej,
  • polewy waniliowej lub czekoladowej,
  • świeżych owoców sezonowych,
  • wiórków kokosowych,
  • drobno posiekanych orzechów,
  • bitej śmietany,
  • mielonego cynamonu,
  • słodkich pianek,
  • kolorowej posypki cukrowej.

Banany z grilla (w słodko-słonej wersji)

Banany z grilla z czekoladą fantastycznie komponują się ze słonymi nutami. Polecamy spróbować ich z dodatkiem odrobiny solonego masła orzechowego. W takiej wersji, wierzch deseru warto posypać posiekanymi na drobno, prażonymi orzechami. Można też polać je domowym sosem o smaku solonego karmelu. Do jego przygotowania potrzebny będzie cukier, odrobina masła, śmietanki 30% oraz szczypta soli. Wystarczy podgrzać cukier do momentu, aż się skarmelizuje, a następnie dodać masło i dokładnie wymieszać oba składniki. Gdy masło się rozpuści, dodaje się do niego śmietankę oraz sól (cały czas mieszając). Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne