Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.54 (199)
Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".
białka 6 szt.
sól 1 szczypta
mąka kukurydziana 1.5 łyżeczki
cukier 320 g
barwnik spożywczy 0.5 łyżeczki
śmietana kremówka 350 ml
granat 2 szt.
woda z kwiatu pomarańczy 1.5 łyżki stołowe
cukier 50 g
Na bezy: piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej szklanej misce białka posypujemy solą, ubijamy z dużą prędkością (za pomocą miksera), aż się spienią. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ubijając, stopniowo i małymi porcjami (1–2 łyżki naraz) wsypujemy cukier.
Gdy białka utworzą sztywne szczyty (zwykle zajmuje to 10–15 min), delikatnie dodajmy czerwony barwnik spożywczy, tworząc zawirowania. Za pomocą dwóch dużych łyżek nakładamy pianę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Bezy powinny mieć 10–12 cm średnicy i 6 cm wysokości. Przekręcamy łyżkę i kończymy kolczastym czubkiem. Pieczemy ok. 1 godz. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy do ostygnięcia w środku, lekko tylko uchylając drzwiczki na 15–30 min.
Na syrop: z 3 granatów wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondlu, dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy i cukier (50 g). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop będzie gęsty i błyszczący. Pozostawiamy do ostygnięcia, odkładamy. Bezy podajemy z bitą śmietaną, posypane garścią nasion granatu i skropione syropem z granatów.
Porady
Różowe bezy perfekcyjnie wpisują się w walentynkowy nastrój, ale to też dobry przepis na Dzień Kobiet lub Dzień Matki. Dodatek nasion granatu sprawi, że ciekawa w konsystencji beza będzie jeszcze bardziej oryginalna, a barwnik spożywczy pomoże uzyskać dwukolorowy wygląd bezy, aby pięknie zaprezentowały się na paterze. Więcej inspiracji na bezowe desery znajdziecie w lutowym numerze magazynu "Moje Gotowanie"!
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.