Faszerowana papryka po meksykańsku

Ocena:

4.54 (146)

  • 35 min.
  • dla 6 osób

Faszerowana papryka to pomysł na smaczny, prosty i ciekawy obiad. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 40 minut. W wersji po meksykańsku wypełniona jest mięsem mielonym, kukurydzą i fasolą czerwoną. Całość przykryta jest chrupiącą warstwą chipsów z tortilli i sera gouda. 

Składniki:

  • papryka  2400 g

  • czosnek  50 g

  • cebula  150 g

  • olej  12 g

  • mięso mielone wołowe  500 g

  • sól  6 g

  • pieprz  6 g

  • papryka ostra  18 g

  • kminek  12 g

  • kukurydza  100 g

  • fasola czerwona  100 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • bulion warzywny  250 ml

  • tortilla  90 g

  • gouda  100 g

  • natka pietruszki  10 g

Faszerowana papryka po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie papryk: Strąki papryki myjemy. Przekrawamy ją na pół i usuwamy pestki. Następnie sieczemy po 3 strąki czerwonej i żółtej papryki. Czosnek oraz cebulę obieramy i także drobno sieczemy. 

  • Krok 2:

    Smażenie składników na farsz: Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim mięso. Dodajemy posiekaną paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy wszystko razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i kminkiem. Kukurydzę, fasolę oraz pomidory odsączamy, a następnie dodajemy do mięsa i całość zagotowujemy.

  • Krok 3:

    Nakładanie farszu: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Pozostałe połówki papryki napełniamy farszem i przekładamy do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wlewamy gorący bulion, dokładnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.

  • Krok 4:

    Przygotowanie posypki serowej: Tortille w formie chipsów wkładamy do zamykanej torebki foliowej, lekko rozdrabniamy  i mieszamy z serem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Podpieczone papryki posypujemy chipsami z serem. Podajemy posypane natką.

Porady

  • Dla najlepszych efektów polecamy użyć różnych rodzajów papryk - szczególnie dobrze sprawdzi się papryka zielona, żółta i czerwona.
  • Chipsy z tortilli możecie przygotować samodzielne z tego przepisu.
  • Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, wymieńcie ostrą paprykę na jej słodką, mieloną wersję.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne