Chleb z czterema serami

Ocena:

4.52 (152)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Domowy chleb, a w dodatku nadziany czterema różnymi serami: parmezanem, serem żółtym, mozzarellą i gorgonzolą. Całość pysznie pachnie, jest delikatnie wilgotna i doskonale smakuje jedzona na gorąco!

Składniki:

  • ciasto: 1 kg mąki
  • ok. 600 ml wody
  • 2 opakowania suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soli
  • farsz: oliwa
  • sól, pieprz
  • 150 g startego sera typu parmezan
  • 150 g startego miękkiego sera żółtego
  • 2 opakowania mozzarelli
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g dojrzewającej szynki
  • 300 g gorgonzoli
  • suszona bazylia
  • suszony rozmaryn

Chleb z czterema serami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i zagniatamy, aż powstanie gładkie, sprężyste, dobrze napowietrzone ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, na 2 godz.
  • Ponownie szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy po całej powierzchni parmezanem wymieszanym z żółtym serem, rozkładamy plastry mozzarelli, osączone i pokrojone pomidory, porwaną szynkę, pokruszoną gorgonzolę, posypujemy ziołami, zwijamy i zlepiamy końce oraz pod spodem.
  • Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy ok. 50 min
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: 100-letni zakwas dla millenialsów? Rozmowa z Chlebodawcą o kulturze wypieku chleba w Polsce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne