Marynowana cebula

Ocena:

4.41 (211)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Marynowana cebula to bardzo prosty, a zarazem niebanalny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Marynować można różne rodzaje cebuli - od malutkich, perłowych cebulek, przez szalotkę, po cebulę czerwoną. Marynowana cebula jest lekko kwaskowa, chrupiąca i ma delikatny smak. Doskonale nadaje się do sałatek, mięs, pasztetów, sosów czy kanapek. Wzbogaci też talerz serów, wędliny lub koreczki. 

Składniki:

  • czerwona cebula  3 szt.

  • woda  250 ml

  • ocet  60 ml

  • sól  10 g

  • cukier  5 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  9 szt.

  • gorczyca  12 szt.

Marynowana cebula - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku czerwoną cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry. Tak samo przygotowujemy marynowaną białą cebulę. Można to zrobić za pomocą szatkownicy do warzyw. 

    cebula
  • Krok 2:

    Następnie do każdego słoika należy włożyć po trzy ziela angielskie, po jednym liściu laurowym i po cztery ziarna gorczycy na słoik. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w nich cebuli.
     

    Liść laurowy
  • Krok 3:

    Następnie należy ugotować zalewę i zalać nią słoiki. Marynowaną cebulę należy pasteryzować ok. 25 minut.

    Marynowana cebula

Porady

Marynowana cebula do burgera

Marynowana cebula jest wprost idealna do burgerów. Niezależnie od tego, czy wolicie tradycyjną bułkę z mięsem czy burgera w wersji wegetariańskiej, słodko-kwaśny smak marynowanej cebulki, będzie doskonałym dopełnieniem tego dania. Jeśli wykorzystacie czerwoną cebulę, pozytywnie wpłynie ona też na estetykę kanapki, która stanie się bardziej kolorowa. 
Burger z marynowaną cebulą nie musi być typowym fast foodem. Wystarczy wykorzystać pełnoziarnistą bułkę i zadbać o dużą ilość świeżych, warzywnych dodatków, takich jak np. pomidor, ogórek, papryka, sałata. Sama cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. Nie tylko świeża, ale też marynowana cebula ma właściwości przeciwbakteryjne, a także wiele cennych witamin i składników mineralnych. 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czerwona cebula marynowana w occie balsamicznym

Marynowaną cebulę można przyrządzić też nieco bardziej wykwintnie, używając do marynaty octu balsamicznego. Taka wersja jest bardzo popularna we Włoszech. Cippole al balsamico, czyli właśnie czerwona cebula w occie balsamicznym, pokrojona w piórka lub krążki, jest tam chętnie wybieranym dodatkiem do różnych dań. Doskonale komponuje się z potrawami z grilla, można ją też dodawać do sałatek i różnych rodzajów mięs. W kuchni włoskiej występuje też jako przystawka - podawana z białym pieczywem
Czerwona odmiana cebuli sprawdza się tu najlepiej, ponieważ jest delikatniejsza od białej i lepiej komponuje się z aromatycznym, słodko-kwaśnym octem balsamicznym. Aby jeszcze bardziej wzbogacić tę wersje marynowanej cebuli, do przyrządzenia marynaty można użyć czerwonego wina i dodać kilka listków szałwii lub bazylii. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne