kwasnica_na_golonce

Kwaśnica na golonce

Ocena:

4.48 (188)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
taką kwaśnicę gotujemy od lat:)

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty najlepiej swojskiej
  • 1 duża marchewka
  • 2 mniejsze golonki lub tylko jedna oraz
  • ok. 50 dag karkówki lub żeberek
  • 2,5 litra wody
  • 1,5 łyżki Jarzynki
  • szczypta cukru

Kwaśnica na golonce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić drobniej,włożyć do garnka
  • dodać marchewkę startą na grubych oczkach, golonkę ,karkówkę lub żeberka wieprzowe.
  • Zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień, dodać Jarzynkę, trochę cukru i gotować do miękkości mięsa.
  • Oddzielnie ugotować ziemniaki, z dodatkiem małej ilości masełka, będą smaczniejsze i jednocześnie masło sprawi, że ziemniaki nam nie wykipią w czasie gotowania.
  • Golonkę miękką wyjąć, przyprawić i zapiec na rumiano, ale taka wprost z kapusty też jest bardzo smaczna.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne