ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Ocena:

4.4 (159)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 8 osób
Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 torebki ryżu
  • 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
  • sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona przyprawa do mielonego zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy.
  • Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
  • Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne