Ciasto "Ośnieżony szczyt"

Ocena:

4.43 (155)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

To ciasto przygotujecie zaledwie w 30 minut, a efekt wielu gości zaskoczy. Zresztą, czy połączenie twarogu i skórki pomarańczowej nie jest perfekcyjne?

Składniki:

  • twaróg  350 g

  • cukier  130 g

  • herbata  250 ml

  • rum  30 ml

  • skórka pomarańczowa  30 g

  • wiśnie  30 g

  • żelatyna  8 szt.

  • śmietana kremówka  550

  • gofry  3 szt.

Ciasto "ośnieżony szczyt" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Miskę o śr. 20 cm wylepiamy folią spożywczą. Twaróg mieszamy z cukrem (100 g), herbatą i rumem, ucieramy. Kandyzowane owoce (skórka pomarańczowa, wiśnie) kroimy w kostkę i dodajemy do masy serowej. Żelatynę zmiękczamy i rozpuszczamy, cienkim strumyczkiem wlewamy do masy , stale mieszając.

  • Krok 2:

    Gdy masa zacznie gęstnieć, ostrożnie dodajemy połowę ubitej na sztywno śmietany. Kremem wypełniamy miskę, przykrywamy wystającą folią i wstawiamy do lodówki. Po 1 godz. wyjmujemy, odkrywamy folię i na wierzchu układamy gofry, tak by ściśle do siebie przylegały (jeżeli trzeba, to łamiemy niektóre kawałki). Lekko je dociskamy dłonią.

  • Krok 3:

    Wkładamy deser do lodówki na kolejne 3 godz. Po tym czasie wyjmujemy tort z miski na paterę, układając go do góry nogami. Zdejmujemy folię. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i bogato zdobimy, tworząc „ośnieżony szczyt”. Dekorujemy gwiazdkami z kruchego ciasta lub suszonej karamboli. Gotowy deser możemy także delikatnie oprószyć niewielką ilością kakao.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne