Getty Images/iStock
5 (9)
Gnocchi z suszonymi pomidorami to pyszne włoskie kluseczki ziemniaczane. Przygotowuje się je bardzo szybko, dlatego są idealne na ekspresowy obiad lub kolację. Podsmażone, podane z aromatycznym maślanym sosem, z pewnością wzbudzą podziw wśród domowników i na stałe zagoszczą w menu. Sprawdźcie, jak przygotować niezawodny przepis na sos do gnocchi z suszonymi pomidorami.
gnocchi 500 g
masło klarowane 30 g
woda 125 ml
masło 60 g
suszone pomidory 50 g
bułka tarta 20 g
sól 0.5 g
pieprz 2 g
parmezan 20 g
Do przygotowania naszej potrawy używamy gotowych gnocchi ze sklepu. Można przygotować je również samodzielnie, np. z tego przepisu.
Na dużej patelni rozpuszczamy klarowane masło i wrzucamy gnocchi. Podsmażamy je na średniej mocy palnika do momentu, aż uzyskają złoty kolor. Następnie dolewamy gorącą wodę i dusimy kluseczki pod przykryciem, do wchłonięcia całego płynu (gnocchi powinny stać się sprężyste).
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, wrzucamy na patelnię i dusimy razem z gnocchi jeszcze 2-3 minuty. Jeżeli lubimy bardziej delikatne smaki, możemy dodać 125 ml śmietanki 30% - gnocchi w śmietanowym sosie uzyska przyjemną, kremową konsystencję i słodką nutę.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sól, pieprz i bułkę tartą. Podsmażamy przez krótką chwilę (około 1-2 minuty), aż bułka stanie się rumiana. Gotowy sos dodajemy do gnocchi, posypujemy tartym parmezanem, a całość delikatnie mieszamy.
Gnocchi z suszonymi pomidorami podajemy jeszcze ciepłe, z odrobiną parmezanu i świeżej bazylii. Potrawa nabierze równie apetycznego smaku podana z rukolą i prażonymi pestkami słonecznika.