Marianne Turner
0 (0)
Gnocchi zapiekane to jedno z klasycznych, pysznych włoskich dań. Bazują na ziemniakach, niektórzy nazywają je włoskimi kopytkami. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z chorizo, aromatycznymi warzywami i zapieczonym serem mozzarella tworzą idealną kompozycję. Świetnie sprawdzą się jako posiłek dla gości. Danie z pewnością będzie też wspaniałą odmianą od codziennego menu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gnocchi z piekarnika.
oliwa z oliwek 15 ml
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
chorizo 120 g
pomidory w puszce 800 g
cukier puder 4 g
mozzarella 125 g
bazylia 1 pęczek
sałata 200 g
ziemniaki 300 g
mąka 70 g
jajka 1 szt.
sól 1 szczypta
Gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przeciskamy przez praskę. Wykładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników i uzyskania zwartej masy. Rozwałkowujemy je dłońmi do uzyskania sznurka o grubości około 1,5–2 cm. Ucinamy nożem kluski i formujemy za pomocą widelca.
Przygotowanie składników: cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Chorizo kroimy w plastry. Mozzarellę ścieramy.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej, na którym przez około 8–10 minut (do miękkości) podsmażamy cebulę, na koniec dodajemy czosnek. Dorzucamy chorizo i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dokładamy pomidory z puszki, odrobinę cukru i zioła, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kluseczki gnocchi i gotujemy przez około 8 minut, często mieszając, aż zmiękną.
Zapiekanie: piekarnik nastawiamy na funkcję grillowania i nagrzewamy. ¾ mozzarelli i większość bazylii dodajemy do gnocchi. Mieszankę przekładamy do sześciu żaroodpornych kokilek lub jednego żaroodpornego naczynia. Posypujemy pozostałą mozzarellą i grillujemy przez 3 minuty do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Posypujemy gnocchi zapiekane pozostałą bazylią i podajemy ze świeżą sałatą.
Porady
- Jeśli uda nam się znaleźć w sklepie gotowe gnocchi, możemy je wykorzystać. Wystarczy 1 opakowanie o masie 500 g.
- Do przyrządzenia domowych gnocchi idealna będzie mąka durum i mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza.
- Niewykorzystane kluseczki gnocchi możemy pozostawić na inny posiłek i podać z sosem grzybowym lub bolońskim.
- Zapiekanka z gnocchi świetnie smakuje również z grzybami i wędzoną papryką.