Gnocchi zapiekane

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Gnocchi zapiekane to jedno z klasycznych, pysznych włoskich dań. Bazują na ziemniakach, niektórzy nazywają je włoskimi kopytkami. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z chorizo, aromatycznymi warzywami i zapieczonym serem mozzarella tworzą idealną kompozycję. Świetnie sprawdzą się jako posiłek dla gości. Danie z pewnością będzie też wspaniałą odmianą od codziennego menu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gnocchi z piekarnika.

Składniki:

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • chorizo  120 g

  • pomidory w puszce  800 g

  • cukier puder  4 g

  • mozzarella  125 g

  • bazylia  1 pęczek

  • sałata  200 g

  • ziemniaki  300 g

  • mąka  70 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  1 szczypta

Gnocchi zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy i przeciskamy przez praskę. Wykładamy je na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników i uzyskania zwartej masy. Rozwałkowujemy je dłońmi do uzyskania sznurka o grubości około 1,5–2 cm. Ucinamy nożem kluski i formujemy za pomocą widelca.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Chorizo kroimy w plastry. Mozzarellę ścieramy.

  • Krok 3:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej, na którym przez około 8–10 minut (do miękkości) podsmażamy cebulę, na koniec dodajemy czosnek. Dorzucamy chorizo i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dokładamy pomidory z puszki, odrobinę cukru i zioła, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kluseczki gnocchi i gotujemy przez około 8 minut, często mieszając, aż zmiękną. 

  • Krok 4:

    Zapiekanie: piekarnik nastawiamy na funkcję grillowania i nagrzewamy. ¾ mozzarelli i większość bazylii dodajemy do gnocchi. Mieszankę przekładamy do sześciu żaroodpornych kokilek lub jednego żaroodpornego naczynia. Posypujemy pozostałą mozzarellą i grillujemy przez 3 minuty do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Posypujemy gnocchi zapiekane pozostałą bazylią i podajemy ze świeżą sałatą.

Porady

  • Jeśli uda nam się znaleźć w sklepie gotowe gnocchi, możemy je wykorzystać. Wystarczy 1 opakowanie o masie 500 g. 
  • Do przyrządzenia domowych gnocchi idealna będzie mąka durum i mączyste odmiany ziemniaków, np. bryza. 
  • Niewykorzystane kluseczki gnocchi możemy pozostawić na inny posiłek i podać z sosem grzybowym lub bolońskim. 
  • Zapiekanka z gnocchi świetnie smakuje również z grzybami i wędzoną papryką. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne