Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Ocena:

4.44 (169)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików. 

Składniki:

  • pierś z kaczki  4 szt.

  • udka z gęsi  4 szt.

  • sól morska  1 szczypta

  • czosnek  1 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • rozmaryn  4 gałązki

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • jałowiec  5 szt.

  • tymianek  4 gałązki

  • białe wino  1 szklanka

  • smalec  1 kg

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wszystkie kawałki mięsa nacieramy solą. Układamy w naczyniu, dodajemy wszystkie przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, zalewamy winem. Owijamy szczelnie folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 12–18 godz.

  • Krok 2:

    W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy do niego kawałki mięsa oraz gałązki ziół i listki laurowe z marynaty. Gotujemy na maleńkim ogniu tak długo, aż mięso pod dotykiem widelca będzie się rozpadać. Przekładamy np. do ceramicznego garnczka i zalewamy tłuszczem; trzymamy w lodówce lub piwnicy, albo do słoików i pasteryzujemy.

Porady

W przepisie użyto piersi kaczki ze skórą, gęsich nóg, grubej soli morskiej, pieprzu w ziarnach, główki czosnku oraz słodkiego białego wina. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne