Gąski - przepisy i właściwości

6 przepisów

Gąski to jedne z grzybów jadalnych, które chętnie wkładamy do koszyków w trakcie grzybobrania. Gąska zielona (inne nazwy: zielonatka, zielonka czy prośnianka) pachnie podobnie jak mąka i ma łagodny smak. Gąski możemy zbierać od września do listopada, występują w lasach liściastych i iglastych. Najczęściej gąski rosną na skraju lasów. Gąski to fantastyczne grzyby do marynowania. Będą smakowały także w farszu lub jako dodatek np. do risotto.

Przepisy w kolekcji Gąski - przepisy i właściwości

Artykuły powiązane

Jak mrozić grzyby?
13.07.2020

Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku

Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, ususzmy a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
25.09.2019

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.